Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, april 15, 2010

Stoppa hetsjakten på varg

(Debattartikel publicerad i Borås Tidning i början av januari)

Regeringens beslut att tillåta vargjakt har lett till en omfattande jakt redan de första dagarna - och det på ett utrotningshotat djur. På en dag sköts tio procent av den svenska vargstammen, som inte ens bestod av 250 djur. Regeringen och jägarna struntar därmed i biologisk mångfald till fördel för kortsiktig enfald. Jakten saknar vetenskaplig grund och strider mot EUs naturvårdslagstiftning, regeringen har istället givit efter för en högröstad minoritet.

Vad ska nu Sverige säga när Indien vill skjuta tigrar eller när Japan jagar valar? Naturligtvis ska djurägare som fått djur rivna av vargar få ersättning, det får de redan idag. Men det är inte vargarna som dödar till exempel flest hundar, det är människan som antingen råkar köra över hunden med bil eller skjuter hunden av misstag i samband med jakt.

Miljöpartiet förordar en livskraftig stam av vargar och andra rovdjur i Sverige. Vi röstade i riksdagen tillsammans med den övriga rödgröna oppositionen emot vargjakten. Vem är människan att sätta sig till doms över djurs rätt att vistas i naturen?

1 kommentar:

Anonym sa...

Du vet, vargen är inte utrotningshotad. Inte alls faktiskt. Den har status "least concern" enligt Internationella naturvårdsunionen. Det är en viss skillnad mot tigrar och valar.