Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, april 19, 2010

Byt politik, inte klimat

(Debattartikel signerad mej och Maria Wetterstrand, publicerad i Borås Tidning i lördags med anledning av Marias besök i Borås)

Nu är valrörelsen igång på allvar. Vi hoppas att det blir en valrörelse som handlar om politiken och de skillnader som finns mellan de olika partierna. Det är upp till oss politiker att prata mer om vad vi själva vill än vad motståndarna tycker och tänker.

Vi gröna går till val på en grön omställning av Sverige. Vi vill se nya gröna jobb och en ökad social trygghet.

Vi vill på allvar sätta igång det gröna samhällsbygget genom ett stort investeringsprogram, en Green New Deal. Detta innebär satsningar på järnvägar och annan spårburen trafik, förnybar energi, cykelbanor, förnyelsebara bränslen, en omfattande renovering av miljonprogramsområdena med mera.

Vi behöver satsa oss ur jobbkrisen samtidigt som vi löser klimatfrågan. Men det kräver gröna prioriteringar.

Det ska vara billigare att åka tåg än att köra bil eller flyga. Vi behöver mer järnvägsspår och inte fler motorvägar. Vi vill fördubbla järnvägskapaciteten så att både människor och varor kan transporteras klimatsmart.

Det ska vara lönsamt att producera sin egen el, till exempel genom en egen vindsnurra
eller egna solpaneler i anslutning till villan, gården eller bostadsrättsföreningens hus. Landets miljonprogramsområden behöver rustas upp, både för boendemiljöns skull och för att få en mer effektiv energianvändning. För att åstadkomma detta vill vi införa ett särskilt investeringsstöd.

Vi vill ha ett nationellt program för biogas med målsättningen om minst en biogasmack i varje kommun. Här i Sjuhäradsbygden skulle det innebära minst 4 biogasmackar till. Vår målsättning är att det ska vara lätt att vara klimatvänlig i vardagen.

För att underlätta nyföretagande vill miljöpartiet sänka momsen för tjänstesektorn och skatten för småföretagare. Med våra förslag blir det billigare att reparera trasiga saker, äta på restaurang, gå till frisören och att laga cykeln. Det är genom den gröna omställningen och
satsningar på småföretagen de nya jobben skapas.

Vi gröna vill ha ett tryggare Sverige, detta genom att slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen och införa en allmän arbetslöshetsförsäkring. Vi tror att människor behöver mer av livskvalitet och tid för sina nära och kära. Därför vill vi ge möjlighet för framförallt småbarnsföräldrar att gå ner i arbetstid. Friåret bör införas så att människor får möjlighet till en paus i yrkeslivet samtidigt som en arbetslös får chansen på arbetsmarknaden.

Miljöpartiet vill skapa ett långsiktigt hållbart samhälle som kan möta framtiden. Vi går till val för att bilda en rödgrön regering som bemöter klimatkrisen och satsar på ett tryggare samhälle.

Detta söker vi nu ditt förtroende för.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag undrar hur ni rödgröna tänkt minska utsläppen av koldioxidekvivalenter med ytterligare 15 miljoner ton till år 2020, utöver regeringens förslag.

Eftersom det motsvarar ca halva transportsektorn och ni endast höjer bensin/dieselskatten med 49 öre exkl. moms...

Om vi leker med tanken att vi faktiskt lyckas införa den mängd elbilar (för att ta ett exempel) som krävs, vore det då inte en bra idé att ha el så det räcker?

Den el som krävs för att byta ut transportsektorns energibehov motsvarar dagens kärnkraftsproduktion. Som ni vill avveckla.

I detta tankeexempel ska vi alltså kraftfullt öka behovet av el samtidigt som vi kraftfullt minskar elproduktionen. Det låter en smula motsägelsefullt.

Så, som höger kan jag ju anklagas för att sväva i det blå eller nåt. Men då kan man ju säga att ni svävar i typ yttre rymden...

Eller har jag missat något?

Tom Andersson (mp) sa...

Vi väntar med spänning på att du ska återkomma till bloggosfären.

Vill du ha hjälp med layout eller sökmotoroptimering hör bara av dig...

//Tom

Ps. länka gärna valbloggen http://gront-boras-2010.blogspot.com/

Theo Alexander Gerken sa...

I såna fall vill jag rekommendera
filmen Food Inc - The American Meat Industry, klart SEVÄRD!!

Bra inlägg med information om filmen har ni här:

http://thegayinterpreter.blogspot.com/2010/08/dokumentarfilm-food-inc-den-amerikanska.html

Tak & Tack för mig

/Theo

Tommy Funebo sa...

Välskrivet.

Anonym sa...

What's Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid other customers like its aided me. Great job.

Feel free to surf to my page: Such As Knock Knock Whos There Double Penetration Sweet Janie Wants To Sneak In - Teensfirstdp.Org