Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, september 09, 2009

Pirater i kommunfullmäktige?

Vägen till riksdagen går genom kommunerna. Vägen till ett långsiktigt livskraftigt parti går genom kommunerna.

Det förstod miljöpartiet på 1980-talet och det förstod kds på 1960- och 1970-talen. Ny Demokrati ramlade in i kommuner och riksdag 1991 utan att någon egentligen hann förstå vad som hände, men föll oxå ur i nästa val.

Feministiskt Initativ har vad jag sett i stort sett struntat i kommunvalen, trots att det knappast saknas jämställdhetsfrågor att driva kommunalt. Tvärtom. Lika lön för lika arbete, liksom? Vård-skola-omsorg brukar populärt kallas kommunal kärnverksamhet och där finns många underbetalda, främst kvinnor. Men är det inte lika flashigt att kämpa i kommunpolitiken?

Piratpartiet tycks ha insett vikten av kommunvalen, då de i somras aviserade att de kommer ställa upp i vissa kommuner. Samtidigt har de där frångått tre-pirater-regeln, den att om tre pirater vill göra någonting är det okej. I kommunvalet gäller stenhård kontroll uppifrån, partistyrelsen ger klartecken till eventuella kommunlistor. Jag förstår dem. Ett nytt parti drar alltid till sej folk som kanske inte alltid är de mest lämpliga att ha som förtroendevalda, och då piraterna vill till riksdagen i nästa val kan de inte ta några risker, antar jag de tycker.

Det saknas inte informationspolitiska frågor att driva kommunalt. I P1-morgon diskuteras öppen källkod, övervakningskameror blir allt vanligare och i kollektivtrafiken registreras folks rörelsemönster. Men då piraterna inte tar ställning i fördelningspolitiska frågor och lär få svårt att tycka till om det mesta rörande vård-skola-omsorg så lär de sitta tämligen tysta i de fullmäktigeförsamlingar de hamnar i.

Icke desto mindre är jag övertygad om att de kan bli den friska fläkt jag hoppas de blir även i EU-parlamentet.

Dags för F! att börja bygga partiet underifrån oxå?

2 kommentarer:

Rasmus Ling sa...

feministiskt initiativ borde ha en större potential än piratpartiet lokalt. men som du säger - det är väl för oglammigt. men nog känns det synd

Mårten Fjällström sa...

Vill bara påpeka att mycket i kontrollen uppifrån går ut på att se till att det finns kontroll underifrån, bland annat måste den lokala plattformen godkännas av medlemmarna i kommunen. Alla detaljer finns i forumet.

Bland kraven finns kravet på en fullmäktigestrategi, för att maximera inflytandet i våra frågor. Det bör inkludera hur man agerar i frågor som inte täcks av den lokala plattformen, tex att stödja det block som går oss mest till mötes i våra frågor (om det är en kommun med tydlig blockpolitik). Som vanligt ser vi vårt tydliga fokus som en möjlighet, inte problem.

Annars håller jag i stort med, de politiska nivåerna hänger ihop och ska man driva en fråga effektivt ska man helst vara representerad från kommunen hela vägen till EU.