Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, september 26, 2009

Konsten att punktera en centerballong

I väntan på bloggork så tipsar jag om Melinens sågning av Centerpartiets miljöparti-fixering. Läs utdraget nedan och fortsätt hos Melinen själv. Det rör en undersökning som visar att stockholmarna, inklusive de gröna väljarna, tydligen gillar de dyra 21 kilometer motorväg som går under namnet Förbifart Stockholm.

Centerpartiet tror sig alltså komma undan med två nybörjartricks inom statistiken: dels principen “som man frågar får man svar” och principen “dra höga växlar på små statistikunderlag”.

Jag har egentligen inga problem med det här. Vill de sätta på sig pajasmössorna och springa nakna på debattsidorna för att få uppmärksamhet - samtidigt som de pekar ut Miljöpartiet som “the one to beat” - så är det helt okej för mig.

Det störande är istället att det parti som faktiskt innehar landets miljöministerpost visar på sådan tydlig miljöpopulism. I Brännpunkt-artikeln gör de nämligen stor sak av det faktum att många stockholmare tror förbifarten vara ett bra miljöalternativ. Mot det ska vi då ställa den strida ström experter som uttalat sig mot förbifarten. Naturskyddsföreningen, en professor och en forskningsledare i miljöstrategisk analys vid KTH (som också för en lysande replik) , 27 forskare/experter samt 34 relevanta organisationer och inte minst statens eget institut för kommunikationsanalys.

Centerpartiet lutar sig mot knappt femhundra Stockohlmare som, på oklara grunder, tror att Förbifarten “minskar miljöproblemen”, men bortser från vad som rimligtvis kan beskrivas som en ganska samlad expertkår. Nog kan man tänka att det finns lite argument för den saken, när nu Stockhomscentern dundrar fram på debattsidorna.

Inga kommentarer: