Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, september 16, 2009

Centerpartiet svamlarExpressens ledarskribent Johannes Forsberg har en skarp penna och tvekar inte att säga ifrån när borgerliga politiker är ute och cyklar, som när han häromåret avfärdade Jan Björklunds flummiga skolpolitik och som när han nu idag visar hur lite centerpartister har på fötterna när de avfärdar grön kritik mot Förbifart Stockholm som "socialism".

Den avgörande skillnaden mellan de båda partiernas klimatpolitik är att de gröna menar att vi måste ändra vår livsstil, medan de glada centerpartisterna tycker att exempelvis massbilism är en omistlig del av en meningsfull tillvaro. Mp:s hållning må vara trist och moralistisk enligt centerbloggare. Men den går hem hos väljarna.
Centerpartiet har sedan länge en betydande beröringsångest för miljöpartiet. De har så att säga aldrig förlåtit att miljöpartiet bildades när centern lämnade det gröna spåret i skiftet mellan 1970- och 1980-tal. Trots att miljöpartiet och centern genom åren haft en hel del gemensamt har partierna aldrig utvecklat någon närmare relation.

När miljöpartiet förhandlade med mittenpartierna efter valet 2002 om att bilda en blågrön regering under fp-ledning var det centern som lämnade diskussionerna. Maud Olofsson ville skylla på att miljöpartiet kommit med orealistiska krav, Lars Leijonborg och Alf Svensson sa att det inte var sant och att de skulle påpeka detta ifall Olofsson torgförde uppfattningen.

På tal om Förbifarten, så är jag övertygad om att det runtom i centersverige finns en djup skepsis till att regeringen lägger knappt 28 miljarder på att bygga 21 kilometer motorväg i Stockholm, istället för att rusta upp järnvägar runtom i landet och existerande läns- och riksvägar.

Centerpartiet har mycket att bevisa ifall de vill profilera sej som "borgerlighetens miljöparti".

Läs mer hos: Tomas och Jakop.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hatar C över alla andra partier... Och hatar verkligen Maud

Anders Dahlberg sa...

Jag tycker att Centerpartiet har helt rätt i denna frågan, tack vare Maud så kommer inte framtiden drabbas mer än nödvändigt av dagens finanskris!

Sedan har det beslutats om mer spårbundentrafik i Stokcholmsregionen efter tre år med Centerpartiet i ledning för miljöfrågan än vad det har gjorts någonsin med Miljöpartiet i ledningen. Intressant..

Johan, PL&C sa...

Alla år som miljöpartiet satt vid makten som stödparti till (S) lyckades man inte åstadkomma beslut om en enda centimeter ny järnväg...

(Friår och en massa andra dumheter krävde man dock i förhandlingarna.)