Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, maj 22, 2009

Övervakarna (pp)

Jag är lite småförtjust i Piratpartiet, det borde framgått ganska tydligt för den som följt bloggen. Men det är en sak jag verkligen inte gillar med Piratpartiet, och det är deras ibland minst sagt taskigt elitiska attityd och den svans av mob-liknande fans som följer på den.

Kan till exempel rekommendera Emmali Janssons bloggning om hur Piratpartiet hänger ut enskilda valfunktionärer på Youtube och diskussionen som följer på Emmalis blogginlägg.

Visst, jag förstår att piratpartisterna är på helspänn. EU-parlamentet är inom räckhåll. Men lite rim och reson får man väl ändå önska? Och att de ger fan i att övervaka enskilda lägre tjänstemän.

Vill piraterna bli betraktade som ett seriöst alternativ får de börja bete sej seriöst oxå. Annars lär det dessutom bli grymt svårt att få igenom någon politik i EU-parlamentet.

Tomas Melin bloggar på samma tema.

11 kommentarer:

Tomas M sa...

Det är värt att notera att den svans du talar om väldigt sällan faktiskt är intresserad av att diskutera eller bemöta några påståenden.

Gå gärna in och titta tillbaka på de inlägg jag skrivit om PP, och titta på kommentarerna. Den största majoriteten är post'n'run:s som upprepar något standardargument de läst hos Rick. Detta även om det är kommentar 31 och ett argument jag bemött 15 gånger redan. Det är sådant som får mig att tvivla på den påstådda kraften i den påstådda armadan av PP:s påstådda aktivister.

Apis sa...

@Tomas: Fritt fram att diskutera på piratpartiets forum om man har några frågor.

-----

Tycker också det är lite onödigt att man fick en glimt av själva valfunktionärern (som tänkte slänga valsedlarna altså).

Tror inte det fanns så mycket tanke mer än att visa hur det faktiskt går till på vissa ställen.

Det påpekades ganska snabbt på forumet och dom flesta verkar eniga om att det borde åtgärdas.

Tyvärr verkar vem det än är som lade upp det ha svårt att erkänna misstaget eller nått. :/ Så svårt är det ju inte att ta ner, redigera och lägga upp igen.

Rille sa...

Det betyder alltså att du tycker valfusk är OK?
Intressant.

Fokusera på sakfrågan istället för att misskreditera pp hela tiden.

Anders Troberg sa...

När det gäller valförrättaren som blev uthängd på YouTube så stod han och erkände ett brott som betraktas som så farligt för demokratin att det kan ge upp till fyra års fängelse, det vill säga ungefär vad en våldtäktsman eller mördare kan få.

Mot den bakgrunden så känns det inte omotiverat eller oproportionerligt att avslöja honom. Jag är inte ens säker på om man bör betrakta valet som giltigt när en sådan incident har inträffat, personligen tycker jag nog att det borde tas om. Rätt ska vara rätt, vi vill inte ha några Bush-val i Sverige.

Anonym sa...

Det finns en skillnad mellan en privat person och en offentlig person. En valförrättare, till ämbetet, har ett offentligt ansvar och arbetar i det offentliga rummet.

Att filma, ta kort på eller spela in en konversation med en offentlig person är inget nytt, det görs dagligen av journalister världen över.

greyman sa...

Jag har varit medlem i Piratpartiet nästan sedan starten 2006. Jag har dock aldrig tagit en ledande position inom något,jag har inte ens en egen blogg. Men jag har intresserat följt många resonemang, initiativ och liknande saker, och det är faktiskt vanligare att de kommer underifrån.
Tomas M säger att folk ofta använder standardargument som de läst hos Rick. Naturligtvis är det vanligt. Men Rick i sig använder väldigt ofta argument han hittat hos "nätrötterna". Lite trist bara att många kommer med samma slags argument när det finns så många andra att ta till.

Johan sa...

Naturligtvis är inte valfusk okej. Men man kan hantera det som t.ex F! gjorde, genom pressmeddelande med krav på valobservatörer.

Jag tycker inte det är rätt att hänga ut ens dömda våldtäksmän på nätet, så inte heller valförrättare som misstänks för valfusk.

HDR-fotografen sa...

Känns som att Daniel Nyström statuerade exempel. Jag hoppas att det sprider sig att det inte är ok att särbehandla partier i ett val.

Pierre Eriksson sa...

Jag tycker att det är okej att slänga upp det på you tube, man ska kunna granska och blotta myndighetsutövande och åskådliggöra oegentligheter utan presslegg och anställning på SVT.

Konstigt att denna debatt dyker upp nu ingen som klagar över att man smygfilmar dörrvakter som nekar utlänningar och visar i tv med orden det hade räckt att ringa chefen eller bara skrivit om det på text-tv. Ingen som gnäller på SVT och säger att det hade räckt med en ljudupptagning av ett samtal till polischefen i Malmö istället för att visa upptagningen där polisen sitter och pratar om "ap-jävlar" som borde "kastreras".

Nemokrati sa...

Att helt sonika utmåla rätt så buffligt beteende som "transparens" är kanske att göra det lite finare än vad det möjligen är.

Det överspända tonläge som hålls är tämligen auktoritärt anser jag.

Man verkar övertygad om att man har rätt i allt. Att använda högtravande termer i alla upptänkliga sammanhang verkar lite överdrivet som sagt.

Att gå fram till en person som ser halvt skrämd ut och direkt och högljutt hota med polisanmälan och vilka fängelsestraff denna kan få - det är väl att ta i med hårdhandskarna lite väl hastigt.

Patrick sa...

"Naturligtvis är inte valfusk okej. Men man kan hantera det som t.ex F! gjorde, genom pressmeddelande med krav på valobservatörer."

Problemet med den ärendegången är att det då mest låter som ett perifert missnöjesparti försöker få massmedial uppmärksamhet. Inga bevis presenteras, och det blir då lätt att vifta bort kritiken.

Här har man filmat en myndighetsperson, förmodligen även densamma som står som ansvarig för just den valstationen (dvs vallokalens ordförande), som står och rakt upp och ner förklarar hur man medvetet tänker genomföra röstmottagningen i strid med vallagen. Då är det rimligt att det dokumenteras och korrigeras per omgående.

Jag uppfattar varken personens namn eller andra personuppgifter i filmupptagningen, så en kort sekvens där ansiktet förekommer på en bildupptagning genomförd av en fysisk person på en offentlig plats, som det dessutom finns krav på att bereda insyn för allmänheten, är ett väldigt ringa intrång i dennes privatliv som i samband med myndighetsutövning övergår i den funktion personen är satt att utföra.