Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, april 20, 2009

Än slank det hit, och än slank det dit.

Opinionsmätningar är en märklig historia. Samma dag kan två mätningar publiceras i vilka miljöpartiet får helt olika resultat och i den ena leder La Allianza och i den andra de rödgröna (Svd/DN). I den ena får vi gröna över 8% och i den andra blir det det för några år sedan så typiska 5-6-komma-nånting-resultatet.

Henrik Oscarsson och PromeMorian problematiserar opinionsmätningar med den äran på sina bloggar.

Den förstnämnde avslutar med.

En vacker dag gör någon en större systematisk studie över hur journalister presenterar och tolkar opinionsmätningar. Givet vad vi redan vet från ett par studentuppsatser kommer det antagligen inte bli särskilt upplyftande läsning. Politiskt färgade kommentarer och intresseväckande rubriksättningar tycks vara viktigare än att det blir rätt. Är inte nyhetskonsumenterna värda bättre opinionsjournalistik?
F.ö ska det bli intressant att se ifall Piratpartiet snart lyckas synas i någon opinionsmätning.

2 kommentarer:

Henrik Oscarsson sa...

Den ena var från Sifo ("om det vore val idag") och den andra från SKOP ("bästa parti i rikspolitiken". Få medier uppmärksammade dock att det handlar om två helt olika entiteter: röstningsintention i ett tänkt riksdagsval är definitivt inte samma sak som vilket parti man tycker bäst om.

Anonym sa...

Varför i hela friden dyker denna upp i min RSS-läsare idag?
(hade det inte varit för raden om PP så hade jag inte reagerat... samma sak igår när inlägget om 53 dagar till valet ramlade in. helt märkligt formulerat för den ouppmärksamme)