Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, april 30, 2009

Piratpartiet är med på banan

Nu har det som jag tidigare efterlyst hänt.

Piratpartiet har - och det med besked - vuxit sej starka i en opinionsmätning. 5,1% i DN/Synovates mätning.

Piratpartiet är med på banan och utklassar såväl Sverigedemokraterna som Junilistan. Christian Engström intervjuas och pekar bland annat på piraterna i vissa frågor ligger Junlistan och Miljöpartiet nära och att de kommer försöka ta plats i liberala eller gröna gruppen i EU-parlamentet.

Miljöpartiet blir fjärde störst i mätningen på 7,0% och det visar att två mandat inte alls är omöjligt för oss.

Igår hade jag valrörelsens första klasspress och passade även på att dela ut valmaterial i mitt eget hus.

De närmsta 5-6 veckorna lär bli spännande.

F.ö angriper jag SSU och MUF för hyckleri om fildelningen i dagens lokalvis (tyvärr ej på nätet) och Birger Schlaug skriver att Maria Wetterstrand är den enda hos de rödgröna som kan matcha Fredrik Reinfeldt.

10 kommentarer:

Tomas Gustafson sa...

Jag tycker också att man skall vara optimist men Miljöpartiet måste väl upp i en 10-11 procent för att få ett mandat till?

Det trista med Piratpartiet är ju att de förmodligen har tagit procentandelar främst från VP men förmodligen oxå från MP.

Johan sa...

Jag räknade på det. S&M med knappt 30% vardera blir ju sex mandat vardera (om vi räknar med tjugu mandat). Folkpartiets 9,0% blir två mandat. C, kd, v och pp med kring 5% vardera får 1 mandat var. Och då återstår två mandat och miljöpartiets 7,9%, vilket alltså blir två mandat. Även ifall Isabella för vänta med att packa väskan till i höst nån gång.

Och det stöds av Henrik Oscarsson som fick samma resultat när han körde alltsammans i sitt mandatfördelningsprogram.

Min gissning är att pp tar väljare från de flesta partier utom möjligen c och kd, plus att de tar en betydande del från "soffan".

Men visst, eftersom v+mp är starka bland unga väljare tappar vi förstås en del till pp.

Tomas Gustafson sa...

Jag noterar att även du hyser en förhoppning om att Lissabonfördraget går igenom och att 20 mandat därmed blir en realitet.

Johan sa...

Haha, förhoppning eller ej. Jag räknar kallt med att det kommer gå igenom, trots att jag själv hoppas på motsatsen. Men aldrig att Irlands nej kommer respekteras.

Vad tror du själv?

Johan Dahlberg sa...

Av ren nyfikenhet. På vilket sätt är det hyckleri att vara emot Pirate Bay domen för att man är sosse?

Johan sa...

Framgick inte det i artikeln, Johan? :)

Sossarna har i riksdagen stått i första ledet för att bedriva jakt mot fildelare. Först 2005 när det slogs fast att fildelningen är illegal och nu 2009 när IPRED-lagen drevs igenom.

Således tycker jag det är hyckleri när exempelvis SSU torgför rakt motsatt uppfattning. I synnerhet om ni förväntar er att folk ska rösta på socialdemokraterna, då dessa ju inte tycker som er.

Och det hade väl varit en sak ifall ni faktiskt fått ert moderparti att ta reson i frågan, på Göran Persson uttalanden i valrörelsen 2006 verkade det ju som en öppning var på gång.

Men IPRED visade tämligen tydligt att något sådant inte var av intresse.

Förhoppningsvis är det ändå inte försent, eftersom s ju nästa år hoppas börja regera tillsammans med två fildelningsvänliga partier. Men då är det ju bättre att rösta på ngt av dem - eller Piratpartiet - för att sätta press på socialdemokraterna. För att göra det internt hjälper uppenbarligen inte.

Långt svar på kort fråga :)

Johan Dahlberg sa...

Så du menar alltså att vi i SSU hycklar, när vi argumenterar för åsikter som vi inte har partiets stöd i?

Johan sa...

Japp. Eftersom ni ändå raggar röster åt partiet ifråga.

Den som röstar på SAP pga SSUs hållning vad gäller låt oss säga fildelning har ni ju lurat.

Hade ni varit en helt fristående tankesmedja eller opinionsbildande rörelse eller liknande hade jag inte sagt ngt.

Johan Dahlberg sa...

Hycklar inte ni då när ni i Borås säger att folk ska rösta på er för en bättre miljö. När en röst på er var en röst på borgarna, med försämrat strandskydd osv. som följd? Det är däremot hyckleri.

Vi i SSU har aldrig någonsin påstått att partiet är för fildelning. Vi säger bara vad vi tycker och driver mot partiet. Ifall du tycker det är hyckleri så säger ju det bara om dina kunskaper.

Eftersom att du inte verkar ha koll på vad hyckleri betyder så kan jag väl göra en liten insats och förklara för dig.

En hycklare är ju någon som argumenterar om något och sedan själv gör något helt annat. På vilket sätt stämmer det in på oss. Vi argumenterar emot IPRED, FRA och Pirate Bay domen och driver också de frågorna. Vad är det i det som är hyckleri. Du får komma ihåg att SSU och Socialdemokraterna är två olika organisationer med olika agendor.En hypokrit predikar om en särskild tro, religion eller livsstil, utan att själv följa det han förespråkar.

Johan sa...

Men Johan - varför raggar ni då röster åt sossarna? Varför inte omvandla förbundet till en fristående tankesmedja som mer fungerar likt Agora (eller vad den nu heter) eller valfri ledarsida? Eller ställa upp som eget parti? I dagsläget är ni ju med och företräder socialdemokraterna i exempelvis skoldebatter eller när ni bemannar valstugor.

Jag har då ytterst sällan sett SSU (eller ngt annat ungdomsförbund med egen agenda, ni är inte på något vis ensamma) tydligt torgföra vad som är deras egen åsikt och vad som är moderpartiets åsikt. Ser du inget problem i den konstruktionen? Vilket parti tycker du själv exempelvis en fildelningsvän ska rösta på och varför?

Vad gäller miljöpartiet och Borås så har vi varit mycket öppna med (vad sägs om en helsida på nyhetsplats i BT i slutet av augusti 06 och ett otal debattartiklar...) att vi i Borås inte tar ställning mellan blocken utan ser till var vi får igenom mest av vår politik. Och där kan man lugnt säga att borgarna varit lättare att ha och göra med. Samtidigt är inget hugget i sten för framtiden, det har vi förhoppningsvis varit tydliga med.