Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, april 26, 2009

Nätexplosion

Efter den närmast osannolikt hårda domen i ThePirateBay-målet har debatten i och utanför nätet om fildelning, informationssamhället, Piratpartiet etcetera formligen exploderat.

Roger Wallis, professor på KTH, gammal proggräv med bakgrund inom musikrörelsens flaggskepp MNW och kompostiör till den gamla schlagerhiten "Judy, min vän" sammanfattar det hela klokt.

[V]iktigaste frågan kvarstår: Varför upphör all förhandlingsförmåga så fort internet kommer på tal?
Musik-, film- och bokindustrin griper efter halmstrån och jagar mygg med elefantbössa istället för att försöka lösa den viktiga frågan om ersättning till upphovsrättsinnehavarna.

ThePirateBay-målet framstår alltmer som en fars ovärdig en rättsstat.

Fredrik Strage anlägger ett humoristiskt underdogperspektiv i en minst sagt läsvärd krönika.

Piratpartiet cashar in allt fler medlemmar. Tomas Melin problematiserar dock Piratpartiets medlemstillströmning och har onekligen en del poänger. Ännu syns inte heller Piratpartiets otroliga medlemstillströmning alltför tydligt i opinionsmätningarna. I fredagens DN/Synovatemätning har "övriga partier" 2,1%, och där ryms alltså även F!, junilistan, kanske något slags sjukvårdsparti etc. Å andra sidan har ju relativt få mätningar gjorts där mätperioden är helt efter Piratebay-farsen.

Jag tror Piratpartiet har en hyfsad chans i EU-parlamentsvalet, riksdagsvalet är ett betydligt mer osäkert kort. Frågan är bara hur det påverkar att det nu finns två ganska framgångsrika uppstickarpartier utanför riksdagen och EU-parlamentet, får både Piratpartiet och Sverigedemokraterna plats? Det tror inte jag. De kan ta ut varandra, eller så kommer det ena partiet in på bekostnad av det andra. Och jag väjer piraterna framför folkhemsbrunskjortorna varje gång. Piratpartiet skulle ju faktiskt tillföra politiken en del substans.

Men än har piraterna en lång väg att vandra.

Och frågan är när en hållbar lösning lanseras för fildelningen?

Uppdatering 15:39: Martin Ådahl skriver i Fokus att det är vi alla som är förövarna. Så sant som det är sagt.

Inga kommentarer: