Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, april 15, 2009

Min EU-parlamentstipsrad 2009


Hur kommer det gå i EU-parlamentsvalet om 53 dagar?

När jag tippade efterträdare till Göran Persson gick det ganska bra. Så jag gör ett försök även till EU-parlamentsvalet.

Kolla gärna 2004 års valresultat först.

Socialdemokraterna: Gjorde ett otroligt dåligt valresultat senast och bör absolut kunna få åtminstone något mandat till. I år är dessutom första gången sossarna är i opposition i landet samtidigt som det är EP-val, vilket kan gynna dem. Hur det faktum att partiet har två profilerade EU-kritiker högt upp på listan påverkar dem blir intressant att se, förmodligen låter partiledningen valbudskapen avgöras av vart vinden blåser om några veckor. Å andra sidan motsvarar väl spridningen bland kandidaterna spridningen bland sossarnas medlemmar och väljare.

Moderaterna: Även moderaterna gjorde ett dåligt val senast och med tanke på att partiet hävdat sig hyfsat i en del opinionsmätningar på sistone bör nog även de kunna få något extra mandat. Å andra sidan brukar väljarna i EU bestraffa sittande regeringar i EP-valen, så några större framgångar blir det inte. Men om det är något regeringsparti som ska gå framåt så är det Moderaterna, såsom störst och de som ändå bestämmer det mesta.

Junilistan: Gjorde oväntad succé i förra valets elfte timme, men har haft svårt att komma ut under åren som följt. I de EP-opinionsmätningar som kommit har partiet inte klarat 4%-spärren. Å andra sidan kommer partiet slåss för sin överlevnad och rimligen satsa alla pengar de har, då de flesta andra partier gör ganska halvhjärtade valkampanjer kan satsningen bli partiets smala lycka och det som räddar kvar ett mandat för Junilistan.

Vänsterpartiet: Har genom åren av EP-val vunnit mer och mer respekt för den kunnige Jonas Sjöström, men han finns nu för första gången inte finns med på partiets lista. Listtoppen är överhuvudtaget rätt så anonym, vilket kan bli ett problem. Dessutom är sossarna som sagt för första gången i opposition, vilket gör att de kan plocka röster som annars skulle tillfallit vänsterpartiet. Vänstern får helt enkelt inte så mycket utrymme. Men samtidigt är vänstern det enda kvarvarande EU-motståndarpartiet (utöver sd), vilket kan gynna dem. Själv tror jag dock vänstern tappar ett av sina två mandat.

Folkpartiet: Är det enda av partierna som profilerar sej som starkt EU-vänligt och har i år fått tillbaks sitt gamla toppnamn Marit Paulsen. Låt vara att svenskarna inte är speciellt EU-vänliga, men ett litet starkt EU-vänligt parti på högerkanten har tvivelsutan en roll att fylla. Det gör att jag tror fp klarar att behålla sina två mandat.

Centerpartiet: Behåller det mandat de har. Men får inget mer. Ett litet profillöst regeringsparti får svårt att hävda sej i EP-valet.

Miljöpartiet: Jaa... här är jag ju en smula jävig ;) Hur partiets förändrade hållning till EU-medlemskapet påverkar valet ska bli intressant att se, å andra sidan sägs den ju vara i linje med vad partiets väljare tycker. Känd och respekterad journalist i Isabella Lövin högt på partiets lista talar för partiet. Förstanamnet Carl Schlyter mer känd nu än förra gången. Liksom klimatdebatten borde gynna partiet. Kraftigt ökat intresse internt i partiet för detta EP-val jämfört med förra valet. Partiet får två mandat och blir tredje störst i valet.

Kristdemokraterna: Har svårt att hävda sig i opinionsmätningarna och satsar på märkliga profilfrågor som mobbning av populära partimedlemmar och snusförbud. Samtidigt står gamle Alf Svensson på listan och i slutändan klarar nog partiet 4%-spärren, men inte så mycket mer. Alltså ett mandat.

Och så då de partier som inte sitter med i parlamentet idag.

Sverigedemokraterna: Klarar i en del opinionsmätningarna 4%-spärren, men i de flesta gör de inte det. Dessutom har de ett okänt förstnamn jag hittills inte sett mycket av i media, varesej nationell eller lokal. Partiet har en mycket tydlig profil som EU-motståndare men har precis som andra partier med EU-skeptisk profil svårt att få dessa väljare att gå till valurnan. Jag tror de i valet hamnar kring de 3-3,5% partiet oftast får i opinionsmätningarna.

Piratpartiet: Kan bli årets dark horse. Partiet klarade sig bra i Ungt val 2006 och finns ständigt i fokus tack vare FRA-lagar och IPRED-lagar. Samtidigt syns de ännu inte alls i opinionsmätningarna, å andra sidan vet jag inte hur bra opinionsinstituten är på att få tag på presumtiva Piratpartiväljare och jag tror flera av dessa i dagsläget svarar att de inte vet vad de ska rösta på. En svår grej för partiet är dock att de måste distribuera alla sina valsedlar själva, vilket är ett Sisyfos-arbete som heter duga. Men jag utesluter inte att Piratpartiet överraskar stort i spurten, även ifall det just nu ser mörkt ut.

Feministiskt Initiativ: Med tio andra partier på banan lär det inte finnas plats för Gudrun Schymans parti. Vänsterpartiet satsar dessutom i år hårt på feministiska frågor med väl profilerade Eva-Britt Svensson och Hanna Löfqvist i toppen. Dessutom behöver partiet distribuera sina valsedlar på egen hand. Så nej, de sitter inte i EP efter valet. Och så undrar jag fortfarande ifall partiet nästa år ska inse vikten av kommunvalen runtom i landet?

För att sammanfatta:
s 7 mandat (+2)
m 5 mandat (+1)
mp 2 mandat (+1)
fp 2 mandat (+/-0)
v 1 mandat (-1)
c 1 mandat (+/-0)
jl 1 mandat (-2)
kd 1 mandat (+/-0)

sd 0 mandat
pp 0 mandat
f! 0 mandat

Viss brasklapp dock för att sossarnas sista mandat istället kan gå till Piratpartiet eller Sverigedemokraterna.

18 av mandaten tillsätts efter valet, och de resterande 2 när Lissabonfördraget träder i kraft i höst. De två sista mandaten blir dels ovan nämnda "sista-s-mandat" (eller var det nu går) och Miljöpartiets eller Folkpartiets andra mandat, möjligen Junilistans enda mandat.

Nån gång kring 8-10 juni vet vi hur det gick. Såhär tror jag nu med 53 dagar kvar. Dock visade förra EU-parlamentsvalet att vad som helst kan hända i början av juni. Trots förmodat lågt intresse tycker jag det blir en spännande valrörelse.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Johan för denna läsvärda analys, känner att jag fick ytterligare lite koll på valet.

/Calvin

TF sa...

Träder Lissabonfördraget i kraft? Men irländarna vill ju inte...

Johan sa...

Tror du det spelar nån roll, Tommy? :)

TF sa...

Jag gillar din kalla defaitism!

Grå sa...

Senaste valet lyckades Piratpartiet bära ut valsedlar till ca 97% av alla vallokaler, plus flera ambassader.

Anonym sa...

Johan!
Dina tips går att jämnföra med EU:s egna mätningar som man gör i alla länder
Länk finnns via
www.leifdanielsson.webs.com