Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, april 04, 2009

Katastrof för Alliansen - c och kd utanför riksdagen

Som ovan skulle en rubrik kunna se ut idag. Demoskop har gjort en opinionsmätning där moderaterna blir större än sossarna och alliansen i sin helhet större än oppositionen, men där såväl centern som kristdemokraterna hamnar under fyraprocentspärren och alltså inte skulle kommit in i riksdagen. Däremot skulle sverigedemokraterna komma in och förmodligen bli vågmästare.

Hur ser då rubrikerna ut?

Alliansen större än oppositionen (DN)

Alliansen större än oppositionen (SvD)

Nu är Reinfeldt störst (Expressen)
Både mitt förslag till rubrik och ovanstående rubriker är sanna - allt beror på hur man väljer att se det. Att alliansen sammanlagt är större än oppositionen innebär inte att de automatiskt blir störst, på grund av fyraprocentsspärren. Jag gillar inte heller fyraprocentsspärren, men tänker inte låtsas som den inte finns. Ifall den här mätningen skulle vara valresultat kan borgarna kika i månen efter någon fortsatt alliansregering.

Men det "glömmer" tidningarna bort.

Lördagen har f.ö tillbringats i Herrljunga på årsmöte med miljöpartiet i Västra Götaland. En årsmöte som var en ovanligt bra, trevlig och konstruktiv tillställning för att vara just årsmöte med mp-VG. De flesta besluten var kloka och mötet var slut trekvart före utsatt sluttid. Det var nog första gången det hänt på de 7 årsmöten (ordinarie och extra) jag bevistat med den organisationen.

5 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Vilket skitprat! Och att utroipa sig själv som segrare i nederlagets stund är enbart inbilskhet.

Men sådan är den, rÖgrÖna geggan, rakt igenom. SJÄLVGODHET är bara förnamnet.

Det är nämligen så, att i valet har vi en 4%-spärr. Det har vi INTE i opinionsundersökningarna. Det ger c och kd betrryggande med taktikröster, precis som Vänsterpartiet tidigare alltid kunnat lita på.

Sitt sen du där och svamla, men du gör dig enbart löjlig, såsom miljöpartister har för sed.

Så till följetongen Mona Sahlin.

Apropå senaste nytt:

Sossarna visar sin obotfärdighet. Det gör inte EN enda rättelse frivilligt. ALLT slags minimal anständighet måste man tvinga dem till med hugg & slag.

Tro inte att Mona Sahlin kommit fram till det det obetydliga och märkligt halvkvädna kravet att WLW ska avgå ur AMFs styrelse på något sätt av egen kraft.

Hon vill bara rädda sitt fega skinn!

Hör bara:

" – Jag har förtroende för Wanja som LO-ordförande men hon har också ett stort ansvar att reda ut situationen i AMF och visa hur hon och LO vill bygga tillbaka förtroendet."

Det är så OTYDLIGT det bara någonsin kan bli!

Mona Sahlin hade EN enda chans till: att vända på en femöring och entydigt kräva Lundby-Wedins avgång som LO-ordförande.

Nu måste de avgå båda två.

Ture sa...

Jaha, det går att vrida och vända allting precis hur som helst. Visst man skall inte stirra sig blind på siffrorna men de är en fortsättning på en trend som visat sig under en längre tid.

Socialdemokraterna är idag oerhört försvagade och har en ledning som inte är värd namnet. Så visst kan man väl förstå att en miljöpartist, vars parti hoppat i galen tunna, försöka greppa halmstrået i den situation som råder idag.

Det är långt till valet och Alliansens seger skall inte tas ut i förskott, det vore farligt. Men visst är det så att det just nu ändå känns som att det egentligen endast finns ett seriöst alternativ i svensk politik.

Skall den rödgröna rörans allians kunna bli ett alternativ finns en hel del att göra. Sannolikt måste hela ledargarnityret (Sahlin-Baylan-Östros) bytas ut för att åstadkomma någon som helst trovärdighet.

Hur man sedan skall kunna hålla sams med kommunistledare Ohly är en gåta, men ska vi gissa att lösningen till gåtan har med skatter att göra.

Miljöpartiet gör väl inte ens sina egna väljare glada längre efter den ändrade inställningen i kärnkraftsfrågan så även här får man väl fundera över något nytt för att tända kampviljan. Klimatet funkar inte eftersom det inte finns några partier som inte tar kraftag här.

Då jag ändå tror att miljöpartiet inte är något socialistiskt parti borde man nog fundera över möjligheten att hitta andra samarbetspartners. Det kanske skulle kunna bli något...

Anonym sa...

För sossarna är MP den svaga länken. Peter E. har ambition och kan lika gärna vara stödhjul åt alliansen som sossarna.

Anonym sa...

Finns en risk att S blir en belastning för mp på flera sätt...

Anonym sa...

Ingen tror att C eller KD kommer att hamna utanför riksdagen av olika skäl. Handlar det om att en borgerlig valseger står på spel kommer borgerliga sympatisörer att stödrösta på KD/C. Så var det i valet 1994 då KD med några tusen röster hamnade på rätt sidan av riskdagsspärren.

Dessutom är KD/C:s väljare rätt så gamla, och brukar ha stor andel som verkligen går och röstar vilket talar för dem. Jag vet inte i vilken ordning jag har hört att experter har räknat ut KD, men ändå lyckas ändå partiet bättre än alla profetissor.

Avslutningsvis så kan KD/C gynnas av en valrörelse då deras ledare får mera mediabevakning.

Jag tror för egen del inte alls att något borgerligt parti inte klarar spärren...

Vänligen
Per Schmidt