Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, april 01, 2009

IPRED - dessvärre inget aprilskämt

Jag och Max Andersson har idag inne en artikel i BT om IPRED-lagen. Eftersom den inte finns på webben publicerar jag artikeln här.

IPRED-lagen är i och med 1 april här. Den kan tyckas som ett april-skämt men är dessvärre på riktigt. Film- och musikbranschen kan nu begära ut uppgifter om vilken internetuppkoppling som fildelat en viss film eller låt, för att sedan agera mot innehavaren av uppkopplingen. Högskolor som erbjuder trådlöst nätverk till sina studenter lär få fundera över ifall de ska fortsätta med detta. Liksom alla med bredbandsuppkoppling hemma bör fundera på ifall tonåringen som laddar ner senaste musiken eller föräldern som laddat ner en gammal favoritfilm ska våga fortsätta med detta. Allt med den borgerliga alliansens och socialdemokraternas goda minne. I riksdagen röstade de tillsammans igenom lagen.

Man kan fråga sig varför politiken inte vill ta sitt ansvar. Redan för över tio år sedan förutspåddes att internetuppkopplingarna skulle bli snabbare, datorerna billigare och hårddiskutrymmet allt större - vilket skulle leda till ett uppsving för digitalt lagrad musik. Samtidigt drev riksdagen kring millenieskiftet igenom en massiv utbyggnad av bredbandsnäten i Sverige. Är det någon som är förvånad över att fildelningen vuxit sig så stor på 2000-talet? Bredbandsbolagen och tillverkarna av mp3-spelare, CDR-skivor, bärbara datorer med mera tjänar helt lagligt stora summor på fildelningen. Samtidigt som film- och musikbranschen nu kommer börja jaga privatpersoner, som kanske inte ens fildelat i någon större omfattning.

Det är dags att göra om, och göra rätt. Skrota IPRED-lagen! Frågan om ersättning till upphovsrättsinnehavarna måste lösas, men inte med dagens övervakning och jakt på enskilda fildelare. Det går inte att rulla tillbaka den tekniska utvecklingen. Det går inte att backa in i framtiden. När ska socialdemokraterna och den borgerliga alliansen inse detta?

Inga kommentarer: