Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, april 27, 2009

EU, comeback efter 15 år?

Ingen kan påstå att EU gått hem särskilt bra hos svenskarna. Först nu snart 15 år efter det blev ja i folkomröstningen vill en majoritet vara kvar i EU enligt SOM-institutet. Kan det kallas annat än ett misslyckande? Studio Ett diskuterar frågan idag.

Möjligen kan EU-entusiasterna hävda att vinden nu vänt och att framtiden talar för dem. Men frågan är hur många av dem som vill vara kvar som verkligen gillar EU och hur många av dem som helt enkelt gillar läget och tänker att nu gäller det att göra det bästa av situationen?

Naturligtvis är det oxå så att ett eventuellt utträde framstår som allt mindre realistiskt ju längre EU-medlemskapet varit en realitet - samtidigt är det oxå så att det EU som finns idag är ett helt annat än det Sverige röstade ja till 1994. Då var EU ett mellanstatligt samarbete, nu är EU på väg att bli en federal superstat.

I miljöpartiet har linjen stanna-kvar-i-EU-och-gör-det-bästa-av-situationen nu till slut vunnit, efter en jämn medlemsomröstning i höstas. Miljöpartiets EU-parlamentslista är följdaktligen delad i linje med det här (till skillnad från exempelvis kristdemokraternas). Men i slutändan är nog de flesta miljöpartister ganska överens i dagspolitiken och ser felen med EU, fast gör det bästa av situationen. Carl Schlyter är en av de mest aktiva svenska parlamentarikerna trots att han kallar sej en inbiten EU-motståndare.

F.ö avgörs inte frågan om utträde i EU-parlamentet, ifall någon nu trodde det. Det är en fråga för riksdagen.

Inga kommentarer: