Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, mars 30, 2009

"Inte ett stort problem", säger Jimmie Åkesson...

P1-programmet Kalibers programserie - som jag tidigare skrivit om - där de rapporterar inifrån Sverigedemokraterna är igång.

Kalibers tre wallraffande reportrar har deltagit på ett stort antal möten i Skåne, Göteborg och Stockholm. På en tredjedel av dessa möten har mer eller mindre rasistiska och främlingsfientliga saker sagts. Ledande partiföreträdare har inte agerat i enlighet med den nolltolerans som Sverigedemokraterna säger sej ha mot rasism och främlingsfientlighet.

Partiledaren Jimmie Åkesson menade i P1-morgon idag att Kalibers granskning visade att rasismen "inte är ett stort problem" i Sverigedemokraterna. Han tycker alltså inte det är ett stort problem exempelvis när en partimedlem stolt säger att han vägrade sitt barn att ta hem en somalisk lekkamrat efter det måste finnas någon gräns och han inte hade lust att behöva byta ut golvet - och närvarande höga partiföreträdare inte säger ifrån. Eller?

Om Sverigedemokraterna går framåt i nästa val kommer de få besätta allt fler poster i nämnder, styrelser och domstolar. Vad för folk har de tänkt sätta där egentligen?

Jimmie Åkessons strategi lugnar måhända partimedlemmarna, men visar på en minst sagt tveksam insikt/oro kring att Sverigedemokraterna fortfarande är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti.

Läs mer: Maria, Promemorian, SvD och Expressen.

6 kommentarer:

Affe sa...

Jag tror Åkesson menade att det var ganska lite material de fått ihop. Kan hålla med. Om de wallraffat i flera månader, ljugit och byggt upp ett förtroende så att medlemmarna ska öppna sig, och detta är vad de hittat så är det väl inte mycket att komma med.

Vad tror du man skulle hitta om man wallraffade hos sossarna eller moderaterna i några månader?

Valstugerepotaget gav väl en fingervisning, och det var ändå uttalanden till icke-medlemmar! Hur ska inte snacket gå internt då?

Nordh sa...

Dels håller jag med Affe och dels känns det inte som något vidare förvånande att det kommer fram en del mer eller mindre rasistiska uttalanden på SD-möten.
Detta är något åtminstone jag tagit som en självklarhet att det gör.

Jag skulle mycket hellre läsa om hur det går till hos Syndikalisterna eller olika fackförbund.

Jag menar, kan man stå och skrika 'go home!' eller prata om letter som sopor så vore det väldigt intressant att höra vad de säger på de interna mötena.

Johan sa...

Affe. Nog är väl rasistiska uttalanden på en tredjedel av de partimöten Kaliber bevistat ganska mycket? Inte minst med tanke på den bild partiet vill ge utåt. Och den där nolltoleransen som de lovat visar ju sej inte stämma i praktiken. Det tycker jag är upprörande och hycklande.

Wallraffing av S&M vore mycket spännande! Skulle gärna se en sådan. En sosse eller moderat kan ju faktiskt tycka lite vad som helst, beroende på vilken av partiernas olika falanger de hör till. Så är det ju med "catch-all"-partierna.

Nordh. Nej, jag är faktiskt inte det minsta förvånad. Tvärtom är ju detta vad jag och andra hävdat. Att sd är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti.

Affe sa...

"Nog är väl rasistiska uttalanden på en tredjedel av de partimöten Kaliber bevistat ganska mycket?"

Är det verkligen det? Är det inte mer förvånande att på två tredjedelar av Sverigedemokraternas interna möten, där de känner sig trygga och är bland vänner, där har det inte yttrats något rasistiskt alls! Trots att invandringsfrågan med stor sannolikhet diskuterats mycket och trots att partiet ska vara fullt av rasister.

Det är väl snudd på sensation.

DieselOla sa...

Väl talat Affe!

Anonym sa...

Vänta på program 2 och 3... Tror inte att dom börjar med det värsta...