Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, mars 02, 2009

Hur ska det gå för junilistan?

Hur ska det gå för junilistan i EU-parlamentsvalet om några månader?

Partiet kom 2004 från delar av nej-till-EMU-kampanjen och lanserade sej som ett lagom EU-kritiskt parti bestående av grånande herrar som inte tyckte EU skulle lägga sej i till exempel jaktfrågor.

Genom att partiet inte släpptes in i media inför EP-valet 2004 fick de en underdogstämpel och partiledaren tillika mångårige chefsekonomen på Nordbanken Nils Lundgren framstod vid snart 68 års ålder som en rebellisk utmanare av partietablissemanget. Junilistan gjorde succé och fick 3 mandat i Bryssel.

Sedan dess har mycket hänt. En av partiets parlamentariker har hoppat av till kristdemokraterna, partiet gjorde bort sej i riksdagsvalet och Nils Lundgren ställer inte upp till omval i år. Ingen av de EP-opinionsmätningar som kommit under senaste tiden har visat att junilistan skulle ta något mandat alls om det var val idag.

Så hur ska det då gå för junilistan? Att nya partier initialt går starkt framåt för att sedan i princip behöva slåss för sin överlevnad i nästa val är inget ovanligt i Sverige (jämför med miljöpartiet som kom in 88 och åkte ur 91 och kristdemokraterna som kom in 91 och var mycket nära att åka ur 94 - kd dansar f.ö ännu fyraprocentsdansen).

Junilistan när knappast behålla sina 3 mandat. Däremot har jag ända sedan Sören Wibe lanserades som toppnamn trott att han åtminstone skulle kunna locka tillräckligt många missnöjda sossar för att för egen del säkra en plats - att socialdemokraterna själva känt av hotet har märkts tydligt. Två väl profilerade EU-kritiker, som inte delar sitt partis hållning i flera viktiga frågor, står på valbar plats på socialdemokraternas lista. Och ifall junilistan lägger sina kvarvarande besparingar på ett ambitiöst hushållsutskick lär de nog ha en chans i valet i juni. Jag har nämligen svårt att tänka mej något annat parti göra hushållsutskick, och just junilistans lite äldre landsbygdsväljare hör nog till den väljargrupp som faktiskt läser hushållsutskick.

1 kommentar:

Max Andersson sa...

Mitt tips är att Junilistan tar ett eller två mandat. De ligger redan på 3,5% innan valrörelsen ens börjat, och EU-kritiska nischpartier brukar vinna sina väljare just under EP-valrörelsen. Jag tror att de som säger att de ska rösta på junilistan är betydligt mer röstbenägna än den vanlige väljaren som säger att han tänker rösta i EP-valet, därför att det är så man ska säga.

Miljöpartiet kommer också att ta ett eller två mandat. Våra väljare är också mer röstbenägna, även om jag tror att skillnaden är mindre.

Jag gillade förresten att Sds siffror är så dåliga. :-)