Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, januari 29, 2009

Sociala vadå?

Sociala medier är modeordet i tiden.

Det är inte utan att jag tycker allt prat om sociala medier är lite överdrivet. Bloggar, communityies, diskussioner över nätet etcetera är knappast några nyheter.

Under andra halvan och slutet av 1990-talet pillade en del av oss ihop våra första rätt taffliga hemsidor. ICQ dök upp. Usenet och diskussionergrupper och IRC hade funnits sedan länge. Vi hade webbringar för att locka besökarna till våra hemsidor. Vi skrev nätdagböcker (så kallade reloads). Bland det första vi skaffade till våra hemsidor var gästböcker. En del startade ambitiösa bildgallerin och förevigade festerna även på nätet. Och kring millenieskiftet kom Lunarstorm igång.

Känns konceptet igen?

Låt vara att allt var i mycket mindre skala. Låt vara att det inte var speciellt många som besökte hemsidorna eller kommenterade i gästböckerna. Låt vara att man på Lunarstorm kunde vara anonym. Men i grund och botten är det ju samma saker då som nu.

Sen har naturligtvis en del förändrats. När kompisen Anna tog studenten från medieprogrammet ville hon på deras studentflak skriva "mp3:or på överföring". Det avvisades av klasskompisarna såsom varande datanördigt. Och idag är det lyckligtvis inte udda när man vill lämna in en skoluppgift via nätet.

Och det är väl däri förändringen ligger. Nu är det inte längre lika udda eller ovanligt eller nördigt att vara aktiv på internet.

2008 bjöd på ett par bloggbävningar och långsamt håller bloggarna på att märkas mer och mer. Blir 2009 första året någon av radions sommarpratare plockas ur bloggosfären?

Bloggade på samma tema häromhösten.

5 kommentarer:

Fredrich Legnemark sa...

Med risk för att låta riktigt urgammal och stofil, men det är ännu äldre..Jag drar mig till minnes de BBSer jag besökte med min amiga i Borås med omnejd (Men inte för lågt bort, ty olika riktnummer hade olika taxor på den tiden)....Det var en lokal och textbaserad variant av ett socialt medium.

Johan sa...

Visstja, BBSer. Helt rätt. Bra påpekande!

I vilket fall som helst förstärker det min tes.

Tom Andersson (MP) sa...

Ahhh...

BBSer... Det var inte igår...

The White Boy sa...

Intressant nog var piratkopieringsdebatten lika stor då (på BBS-tiden) bland datoranvändare. Den enda skillnaden var att datoranvändarna var färre...

Studentflak sa...

Studentflak o mp3? hade ni ingen dj?