Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, januari 12, 2009

På tal om rösträtt

Ibland anses miljöpartiet lite muppiga när vi vill sänka rösträttsåldern, men ni som följt bloggen ett tag vet ju att det är en hjärtefråga för eder bloggare. Och på tal om rösträttsålder vill jag rekommendera valforskarmaestron Henrik Oscarssons blogginlägg om rösträtt för barn. Läsvärt!

Joakim och Anders är alldeles hänfört lyckliga över statsvetarens inlägg.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Barn ska inte ha rösträtt av samma anledning som djur inte ska ha det. Annars blir det ologiskt (sådär som bara mp-ister kan kalla det för logik) och dessutom extremt specisitiskt. Sedan är gränsdragningar alltid svåra och diskuterbara. Vem är bäst lämpad för att rösta? narkomanen, det nyfödda människobarnet, apan som kan teckenspråk, sjuåringen, den senila mormorn eller den kraftigt efterblivna 30-åringen? Att ha rösträtt och att ha rättigheter är inte samma sak. För rösträtt måste det finnas enkla regler och då kommer det finnas vissa gränsfall där det uppstår orättvisa. Att flytta på gränserna lite åt något håll gör egentligen varken från eller till. Att flytta på dem långt ger konsekvenser som förespråkarna uppenbart inte kan överblicka.

Alexander Lund sa...

Personligen tycker jag att ålder är ett väldigt trubbigt instrument att bestämma den politiska kunskapen hos en person men då min åsikt om teoriprov innan man får rösta oftast anses som politiskt inkorrekt så ser jag ingen annan lösning och 18 är en bra gräns.