Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, januari 16, 2009

Det blir trångt i mitten

Återigen visar ett borgerligt parti att de i praktiken avskyr personvalet. Lennart Sacrédus får - trots stort stöd i kristdemokraternas provval - inte ens stå med på deras EP-lista (SvD och DN).

Nog för att Sacrédus är redigt skogstokig i det mesta, men uppenbarligen går han hem bland en del kristdemokrater. Varför bemödar sej partier med att ha provval om de ändå skiter i resultaten?

Nu tror jag i och för sej att Sacrédus starquailty är något överdriven. Han tog sej visserligen in i riksdagen för Dalarna 2006 från sin tredjeplats på kristdemokraternas lista. Men i EP-valet 2004 räckte hans röster inte till för att kd skulle kunna behålla sina två mandat i parlamentet, trots att han fick rätt mycket personröster. Dock bara en tredjedel så många som Anders Wijkman.

Hursomhaver så blir det allt trängre i den politiska mitten.

Undrar ifall Jimmie Åkesson hört av sej till Lennart Sacrédus än?

På måndag startar miljöpartiets beslutande medlemsomröstning om vår EP-lista.

Uppdatering 17/1 14:48 Markus tipsade om att Expressens ledare skriver om kds debacle och mps medlemsomröstning.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Läste precis i DN hur borgerliga partiledare har fört in "sina" partier på nya banor och nu har även Hägglund beordrat rättning i leden så att alla fyra blir allmänborgerliga mittenpartier som tycker som alla andra.

Intressant medlemsdemokrati i de partierna, ledaren bestämmer allt!

Vi (mijlöpartister) bestämmer själva vilka vi vill nominera.

//Markus

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1233472.ab

"Miljöpartisten Karla López lämnar riksdagen i protest mot partiet
Miljöpartiet är toppstyrt och oliktänkande tystas ned.

Det säger riksdagsledamoten Karla López, 30, som nu lämnar partiet i protest.

– Jag har känt mig mobbad, säger hon till aftonbladet.se."

Ett annat exempel är att en mp-kongress för några år sedan beslutade förbjuda räntor. Dagen efter krävde partiledningen man skulle göra om omröstningen och då blev det nej till att avskaffa räntorna.

Men det är väl bekvämast att tycka det egan partiet är felfritt och inte behöver granskas. En vanlig attityd inom de flesta partier.

Bengt

Johan sa...

Naturligtvis har mp problem - det vore bara fånigt att säga att så inte var fallet.

Men faktum kvarstår, beslutande medlemsomröstningar är något nytt i svensk politik (däremot förekommer det i flera andra länder, de danska sossarna valde t.ex sin senaste partiledare på sådant sätt).

Och precis som KG Bergström påpekade i Rapport är det anmärkningsvärt när etik-partiet kd gör en sådan sak mot en av sina populära medlemmar och förtroendevald.a

Anonym sa...

Expressen nämner Mp:s medlemsomröstning idag http://www.expressen.se/ledare/1.1435068/090117-desperata-kd

Anonym; alla partier har sina slitningar och problem men jag tycker inte det är påtagligt i Mp. Medlemsomröstningen om utträdet från EU gick oerhört väl med tanke på att det var en väldigt ideologiskt viktig fråga för många.
//Markus

Anonym sa...

Markperspektiv och Johan.

För det första är jag inte anonym. Jag heter Bengt och du kallar dig Markus.

Ja, jag tycker själv det var modigt av mp att ordna en beslutande medlemsomröstning. Det jag reagerade emot var det jag tyckte var något självgoda tonen och dessutom antydan om att toppstyrda partier skulle vara typiskt för alliansen. Alla partier är ju ibland toppstyrda där ledningen försöker påverka inriktningen. Att mp:s språkrör försökt närma sig s är ett exempel.

Bengt

Johan sa...

Vad jag menade när jag särskilt pekade ut borgerliga partier och personvalet är det hyckleri jag menar de gör sej skyldiga till.

I teorin är de för personval, men de är inte beredda att ta de "negativa" konsekvenser det kan föra med sej för partierna i form av obekväma men populära kandidater (exv Sacredeus, kd och Linqvist, c) eller personvalda riksdagsledamöter som vill agera mer självständigt i riksdagen (jfr med FRA-frågan).

Företrädare för miljöpartiet och alliansen skrev i maj

Personvalet stärker banden mellan väljare och valda och vitaliserar på så sätt vår demokrati. Personvalsinslaget i vårt valsystem bör därför förstärkas. Om spärrarna tas bort helt ökar väljarnas inflytande över vem som väljs. Vi förespråkar den lösningen tillsammans med ökad väljarinformation om betydelsen av personvalet och betydelsen av att kryssa för en kandidat. En okryssad valsedel ska enbart räknas partiet till godo.

Det vore ju inte helt fel ifall de faktiskt levde som de lärde.

Sossarna ogillar helt enkelt personval, därför agerar de mer konsekvent när de håller hårt på partipiska och toppstyrning vad gäller valsedlar.

Sen är sossarna i många andra stycken ett oerhört toppstyrt parti.

Liksom mp har problem med toppstyrning ibland, dock menar jag att mp ÄR bättre än de andra partierna.

Språkrören har trots allt valts om av kongress efter kongress sedan 2002 och knappast smygit med sin agenda: mp ska in i regeringen.