Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, december 17, 2008

Om spelreglerna

En gång i tiden brukade jag och några vänner spela Risk ganska ofta. Sen slutade vi gymnasiet och flyttade åt lite olika håll. Men vi försökte träffas någon gång om året för att spela en kväll. Ibland började dessa partier med en halvtimmas gräl om spelreglerna. När vi spelade ofta hade vi uppnått en form av konsensus kring reglerna, så var det inte längre. Under denna halvtimma hann ibland mer än en hota med att inte vara med och spela om denne inte fick som den ville och allmänt kaos kunde utbryta.

Att vara överens om spelreglerna är alltså ganska viktigt. Därför är det kanske inte att undra på att den idag presenterade grundlagsutredningen inte bjuder på så värst mycket spänning.

Har ögnat igenom grundlagsutredningens förslag och konstaterar det mestadels blidde en tumme.

Att utredningen skulle gått med på att sänka rösträttsåldern var det väl ingen som trodde, men nog hoppades jag att de kanske skulle åtminstone föreslå att året någon fyller 18 skulle fått gälla för när man fick börja rösta istället för 18-årsdagen. Men icke. Även 2014 (när de föreslagna förändringarna träder ikraft) kommer Maria som fyller 18 i slutet av september inte få rösta, medan Ali som fyller i början av september kommer få rösta.

Sänkt personvalsspärr låter rimligt, även ifall jag inte tror ett dugg på att de borgerliga faktiskt drivit att de velat avskaffa spärren helt. Deras agerande i riksdagens hantering av FRA-frågan visar tydligt att de helt skulle vilja vara utan personvalet, eller åtminstone dess konsekvenser.

Även bra att infon om personvalet föreslås bli tydligare. Inte minst kan det vara bra för massmedias skull. Dessutom har mitt intryck varit att en del väljare trott de automatiskt stött partiets rangordning ifall de inte kryssat någon, och så har det ju inte varit.

Kul att kravet på att statsråd måste ha varit svenska medborgare i tio år avskaffas.

Men mest verkar det vara en del putsningar och lagningar och inga dramatiska förändringar. Kanske tar jag och försöker plöja igenom en del av utredningens nästan 1000 sidor vid tillfälle, där kanske finns svar på varför man tycker 18-årsgränsen är helig och lite annat smått och gott.

Till sist. Inte utan att jag undrar varför utredningen en gång i tiden tillsattes av en s-regering med tanke på att sossarna i utredningen mest tycks ha bromsat det mesta - varför tillsatte man den då från första början?

2 kommentarer:

Josh Lyman sa...

Det där kan jag faktiskt svara på. Utredningen tillsattsets av Person efter valet 2002 med målsättningen att se över det oproportioneligt propetionella valsystemet som person lär ha sagt, dvs han ville se över möjligheten att slänga ut mp eller kd från riksdagen genom att höja spärren alt begränsa antalet mandat.

Nu gick det ju inte så bra, sedan riksdagsvalet 2002 har S fått acceptera att de behöver två stödpartier för majoritet och därmed blev det inte längre lika aktuellt att driva dessa frågor.

Creutz sa...

Länkade till dig från min blogg, med anledning av telefonsamtalet i dag. Hoppas det ska vara okej.