Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, december 19, 2008

När argumenten är svaga, skräms istället

Jag är inte piratpartist. Jag tycker miljöpartiet utgör ett betydligt bättre val. Men jag ser ändå piratpartiet som ett friskt, välkommet och inte alls oväntat inslag i det tidiga 2000-talets politik. Så gör inte alla. Piratpartiet skrämmer till exempel slag på somliga företrädare för gammelmedia.

Det är helt enkelt dags att lugnt och sansat, med vanliga journalistiska verktyg, granska internets svar på Ian och Bert, Christian Engström och Rick Falkvinge. Likheterna mellan Piratpartiet och Ny demokrati är slående.
Anders Ekström, kulturskribent Sydsvenskan, i en krönika på journalisten.se

Andra sätt att beskriva piratpartiet på hittar man hos några statsvetare.

Piratpartiet tar spjärn i informationssamhällets nya konfliktlinjer och protesterar mot en utveckling där staten anstränger sig att kontrollera och övervaka det fria flödet av information. (Henrik Oscarsson)
Under det senaste året har motståndet mot FRA-lagen och den nu pågående debatten om införandet av EU-direktivet IPRED i svensk lag fört fildelningsproblematiken högt upp på den politiska dagordningen. På bara några veckor har Facebook-gruppen Stoppa IPRED fått över 50 000 medlemmar. Piratpartiet har i dag över 6 000 medlemmar, vilket är betydligt fler än t ex det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. Fildelningsproblematiken är bara toppen på det isberg av nya frågor som följer i den kommunikationella revolutionens spår, oxh som jag tillsammans med Marie Demker analyserar i vår gemensamma bok Kampen om kunskapen. Informationssamhällets politiska skiljelinjer (Hjalmarson & Högberg, 2008). Ett kapitel ägnas just åt Piratpartiet som den politiska kraft som tidigt och relativt framgångsrikt mobiliserat på en gryende politisk skiljelinje. (Ulf Bjereld)
Å andra sidan är det ju ingen nyhet att nya partibildningar - som dessutom kan ta plats vid köttgrytorna - skrämmer slag på en och annan från etablissemanget.

Inga kommentarer: