Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, november 07, 2008

Vem är högerytter?

Lokalavisen hade idag en högst läsvärd krönika av Widar Andersson.

Med utgångspunkt i några ord av Jonas Sjöstedt (v) konstaterar han att moderaterna är det nya folkpartiet snarare än det nya arbetarpartiet.

De svenska partiledarnas närmast unisona hyllningar av Barack Obama tyder på att de flesta av oss kanske är ”något slags folkpartister”? Möjligen med undantag av just folkpartiet. Partiledaren Jan Björklund har vid upprepade tillfällen luftat ideologiska tvivel om Obamas inställning till bland annat frihandel. Ett folkpartistiskt kommunalråd från Norrköping har också väckt viss uppmärksamhet genom att under flera veckor arbeta som volontär i John McCains kampanj.

Folkpartister av den gamla och utdöende arten socialliberaler, är en sorts mix av socialdemokrater och moderater. De är progressiva, konservativa och pragmatiska på en och samma gång. Eller om vi så vill – ungefär som Barack Obama.
Nog så intressant och tänkvärt. Tänk om folkpartiet och moderaterna bytte plats på höger-vänster-skalan? Det skulle innebär att det blev ännu trängre i den så kallade mitten. Men som Widar Andersson skriver finns det värre högeryttrar än Jan Björklund.

Å andra sidan får vi väl se hur det går med de borgerliga partiernas politiska kompasser ifall de inte längre sitter på regeringsmakten efter nästa val. Det politiska grönbetet lockar nog.

Uppdatering 19:52 Fokus skriver även de om relationerna mellan moderaterna och folkpartiet.

Det är ju inte bara i skattefrågan som moderaterna och folkpartiet bytt plats. Gamla tydliga högerståndpunkter som ja till Nato och mer kärnkraft är numera folkpartiets. Ny euroomröstning, mer pengar till försvaret och drill och disciplin i skolan har Jan Björklund också tagit hand om.

2 kommentarer:

Johnny M sa...

Det är inte moderaterna som har gått åt vänster och närmat sig folkpartisterna - det är tvärtom: Folkpartiet har ju tillsammans med moderaterna (och centern samt kristdemokraterna) gått ännu längre åt höger. Det är de svaga och sjuka liksom de arbetslösa och fattiga som skall straffas; de som redan har skall ha mer. När Björklund framhäver att värnskattens avskaffande bör prioriteras inser man vilken målgrupp regeringen har. Men det vill de inte erkänna. Mycket fult!

Nåväl, nu till den fråga som svenska befolkningen framförallt vill diskutera, den kanske viktigaste miljöfrågan inför framtiden, nämligen: Vargproblemet.

Nyligen har en avhandling "släppts" vid Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet som belyser problematiken. Detta framkommer av GUspegeln; Forsknings- och utbildningsmagasin från Göteborgs universitet, nr. 2-3, 2008. Det räcker med att läsa rubriken till artikeln på s. 16 för att sätta fingret på problematiken:
"Vargrädsla måste tas på större allvar".

Dieselola sa...

Tiden är mogen!
Äntligen har någon tagit sig en ordentlig koll på läget!
Vargarna breder ut sig lika snabbt som algerna utanför Ölands kust en varm julidag.
Bevisen har kommit, hoppas min gamle vän John tar sig en titt på detta så slipper jag predika för honom lika mycket som jag gjort på sistone.
Vargen är ett stort problem som måste åtgärdas innan det är för sent.