Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, november 15, 2008

Upp till bevis för EU-kritikerna!

GP rapporterar om hur ett antal borgerliga riksdagsledamöter (främst centerpartister och kristdemokrater) stöttar vänstermotionen om vilandeförklaring av Lissabonfördraget. Eftersom miljöpartiet redan stöttar förslaget krävs det bara ytterligare ett tiotal röster för att uppnå den stjättedel av riksdagens ledamöter som för bifall - förutsatt att alla ledamöter är på plats när det röstas på torsdag.

Om vilandeförklaringen röstas igenom ger det en chans att få Lissabonfördraget till en valfråga. Vilket vore helt rätt ifall man nu inte vill låta folket rösta i frågan, men ändå vill ha någon form av demokratisk förankring. Då ska den åtminstone avgöras som grundlagsfrågor brukar göra. Först ett beslut före riksdagsval och sedan ett beslut efter riksdagsval. Så finns en chans för folk att tycka till genom sin röst i riksdagsvalet.

Vilandeförklaringen lär dock inte gå igenom ifall inte även de EU-kritiska sossarna röstar för densamma.

Så nu är det upp till bevis för EU-kritiska sossar- och för den delen centerpartister och kristdemokrater - står ni upp för er EU-kritik när det blir skarpt läge? Jag hoppas det. Ifall Lissabonfördraget antas av riksdagen såhär närmast i smyg mellan två val, utan föregående diskussion när folk hade en chans att tycka till, är det en (o)demokratisk skandal.

1 kommentar:

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Det fattar du väl Johan, att inte man kan låta folket bestämma i politiken. Det vore ju rena rama demokratin!

Som vanligt lär väl alla kritiska socialdemokrater krypa till korset när partipiskan viner, liksom centerpartister och kristdemokrater. Makten är väl viktigare än demokratin.

Jag håller med dig om att det är en demokratisk skandal om Lissabon-fördraget röstas igenom utan att folket får säga sitt - i en folkomröstning eller i nästa val.