Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, november 24, 2008

Resultatet

Såhär blev resultatet av helgen. Riksvalberedningen presenterar ett helt otroligt förslag på förstafemma till EU-parlamentslistan.

1. Carl Schlyter
2. Isabella Lövin
3. Bodil Ceballos
4. Ulf Holm
5. Zaida Catalan

Och för mina lokala läsare kan jag med stor glädje presentera Birgitta Losman från Bollebygd på listans sjuttonde plats.

Jag är riktigt nöjd med vårt förslag. Helt otroligt att vi lyckades få fram 30 namn, när vi hade nästan 100 kandidater. Dessutom bra åldersmässig och geografisk spridning. Visst var det en stor mängd bra kandidater vi inte kunde föreslå - men vad ska man göra när listan bara har 30 namn? Nu väntar två månaders intern valkampanj och slutligen en beslutande medlemsomröstning.

25 kommentarer:

Lars sa...

Skit i topp fem. Emmali är ju med :).

Den som inte fick vara med sa...

Nu faller Du till föga, Johan!

Det här är ju löjligt! Precis som i alla andra partier skall det tvunget vara några få som ständigt utses! Det skall finnas en "elit" inom varje parti som - oavsett vad de presterar eller kan - skall tillhöra toppen enbart därför att de har rätt namn. Det skall tvunget vara Zaida Catalan, det skall vara Schlyter, o s v. Hade Fridolin ställt upp med kraft och vilja skulle han också ha fått den bästa platsen på listan. Alla andra "partikamrater" ser på som fega fjantar och bockar och bugar för ledarna. Vilken brist på demokrati!

Miljöpartiet agerar nu som t ex Socialdemokraterna - visst var det Marita U. som skulle ha platsen? Inte kan någon annan få chansen? Titta även på Moderaterna: Helt plötsligt skall Maria-Corazza Bildt vara högst upp på listan??? Ni andra VÅGAR inte säga emot! Löjligt och odemokratiskt!

Anonym sa...

Jag håller med "den som inte fick vara med"! I dagens politiska system utses i realiten de folkvalda bakom lykta dörrar. En liten klick - en politisk elit - styr sina partier med järnhand. Det skall vara Ulvskog- så är det bara och passa sig den som vågar opponera sig! Så lyder elitens diktat!

Samma system har uppenbarligen infekterat även Miljöparitet de gröna. Även detta parti utser tydligen enbart mediakända elitmänniskor. Karin Svensson Smith hoppar av från Vänsterpartiet- och vips så hamnar hon överst i Miljöpartiet! (Inte på EU-listan men jämväl på Riksdagslistan). Det är ju helt patetiskt! Och korrupt!

Det finns uppenbarligen många nyanser av grönt! Problemet är att vissa av dem anses vara betydligt finare och förmer än alla de andra!

Peter Kjellman sa...

Det låter som en bra lista valberedningen åstadkommit.

Det finns en del kritik här mot att det är kända namn som dyker upp. Det är väl riktigt, men de har blivit kända inom partiet för goda insatser. De har också en viss erfarenhet av politiskt arbete, vilket borgar för att de snabbt kan komma igång med jobbet i parlamentet.

"Den som ..." menar att vi andra inte vågar säga emot. Men varför ska vi säga emot om vi faktiskt tycker att vår valberedning gjort ett bra jobb?

Dessutom är det inte smart att skicka oprövade blåbär till Bryssel. Jag tror att fp gjorde det, och fick en del problem - det kan ha varit ett annat parti också. I alla fall måste vi ha koll på vad för folk vi skickar - och då måste de vara kända och meriterade inom partiet.

Johan sa...

Till de två anonyma.

Riksvalberedningen består av 31 ledamöter (även ifall 3 förvisso avgått under året). Ledamöterna utses av de 29 riksdagsvalkretsarna (1 plats var) och Grön Ungdoms Riksorganisation (2 platser). Jag vågar påstå att det leder till en rätt bred process och inte till att en liten elit tar fram ett förslag. Dessutom, det är ju ändå medlemmarna som avgör.

Sen tycker jag det är bra att valberedningar sitter bakom stängda dörrar, jag tycker inte man ska diskutera känsliga personfrågor inför öppen ridå. Det vore fel.

Fler personer hade såklart fått plats på listan ifall den varit längre, men kongressen i våras önskade en 30-personers lista (jag försökte själv lobba för en lite längre lista, men lyckades uppenbarligen inte övertyga tillräckligt många kongressombud).

Men jag kan absolut förstå att den som inte blivit föreslagen blir sur/ledsen/besviken - men processen tycker jag varit så demokratisk den kan vara.

Dieselola sa...

Jag kan inget annat än att hålla med de två anonyma. Nu har du allt gjort bort dig johan

Johan sa...

Ajdå. Dieselola tycker inte om mej. Vad jobbigt.

Dieselola sa...

Varför detta arroganta och ironiska sätt att bemöta dina bloggläsare?

Johan sa...

Dieseola.

Som du kan se bemöter jag den som har konstruktiv kritik. Det borde väl du veta som engagerar dej så i bloggen ;)

Dieselola sa...

Ja det är just det jag sett. Därför är det mycket märkligt att du agerar som du gör. Tycker det är mycket politiskt oproffessionellt.

Johan sa...

Det får stå för dej.

Johnny M sa...

Ni låter så rädda...

Skulle Zaida Catalan vara den mest välmeriterade i Miljöpartiet? Visst, hon är utbildad jurist. Men räcker det? Är det inte snarare så att hon valdes för att hon är mer känd från TV än andra miljöpartister? Vi såg ju henne nyligen debattera i TV (Janne Josefssons program, d v s debatt). Hennes åsikter svängde ju fram och tillbaka. Knappast toppnivå där!

Vi ser ju själva att det alltid är de personer som tillbringar tid i TV-rutan som skall upp i toppen. Det skall tvunget vara Birgitta Ohlsson som skall kommentera i TV (men gör det henne mer kompetent?). Blir Federly en bättre politiker än t ex Sjösten bara för att han jämt syns i TV?

Titta även på sossarna... När Lars Stjernkvist fick lämna sin post - vips så var han kommunalråd (för det skulle ju minsann vara han som skulle vara kommunalråd i Norrköping). Se på alla utnämningar - varför är Bo Lundgren GD? Varför blev Anitra Steen VD för systembolaget?

Johan, Du gjorde rätt som försökte få en längre lista. Men det hjälper ju inte om det tvunget skall vara samma personer som hamnar på de platser som realistiskt sett kan leda till att uppdraget erhålles!

Svaret är att alla de "lägre" politikerna (de som har fel namn, de som tillhör fel släkt, de som inte syns i TV) inte opponerar sig med förhoppning att själva få tillhöra eliten. Därmed är ju demokratin fullständigt satt ur spel!

Anonym sa...

Jag är en av de två anonyma! Jag vidhåller fortfarande att Miljöpartiets lista på många sätt måste anses vara skrattretande. De gröna lutar sig ju helt enkelt mot gamla beprövade metoder. D v s att elitmakt är ett högre ideal än demokrati! Du måste hålla med om att det är ett stort problem?

Den här frågan handlar inte om kandidaternas meriter utan om elitens hårda svångrem! Det är helt enkelt en liten elit som skall styra allt och alla. Inavel. Ingen kan säga emot där. Det vore bara löjligt.

Eliten behöver fega och motståndssvaga människor att klubba igenom deras förslag. Johan, i deras ögon är du förmodligen en utav dessa! Det var dock mycket bra gjort av dig att försöka sätta dig över dem! Fortsätt med det - såhär kan det inte få fortsätta!

Oroar mig dock över din tendens att böja dig inför elitens anleten på din blogg! Kan det måhända vara så att någon av elitisterna mot förmodan skulle vara intresserad av att höra vad en gräsrot tycker och tänker och därmed då och då sneglar lite på din blogg?

Anonym sa...

Jag tycker att Johan försöker bete sej som dom där eliterna. Se hur han svarade dieseloa. Typ jag bryr mej inte om väljarna. Det är väll så de högsta politikerna säjer när dom välljer ut sej på listan?

Johan sa...

Intressant vad många anonyma det blev här helt plötsligt...

Kan ni inte skriva under namn? Blir lite lättare att skilja er åt då.

Jag har en blogg med kommentarsfunktion för att jag tycker det är kul med respons på det jag skriver. Jag moderarerar inte kommentarerna eftersom jag tycker det är trist och knappast uppmuntrar till öppen debatt. Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva upprepa att jag försöker bemöta konstruktiv kritik. Men den som bara är ute för att jävlas kanske jag föredrar att jävlas tillbaks med (det är bara att kolla genom bloggens 2½-åriga historia). Den som - gärna under eget namn - vill diskutera är varmt välkommen. Registrera ett konto på blogger vettja. Starta en egen blogg. Typ.

Jag hänger dock inte riktigt med i elitresonemanget.

Och jag förstår verkligen inte vad som menar med "samma personer". Carl Schlyter står för andra gången på valbar plats, Isabella Lövin är helt ny i partiet och Bodil Ceballos står för första gången såhär högt upp. Det är för mej inte "alltid samma personer":

Anonym sa...

Så det är en liten elit som styr mp-listan och som sätter sina elitkompisar där?

Om ni inte visste det så avgörs listan i en medlemsomröstning där alla miljöpartiets medlemmar får vara med och rösta. Det blir en väldigt stor elit som styr mp i så fall...

Johnny M sa...

Förvånande naivt! Ponera att Miljöpartiet får "regera" tillsammans med Socialdemokraterna efter nästa val - vem av er tror då att miljöpartiet kommer ge en statsrådspost till någon av de okända och kompetenta miljöpartisterna som finns runt om i landet (för det kommer ju inte vara statsministern som tillsätter de posterna)?

Håller Ni ändå inte med om att vissa politiker dominerar fullständigt i media - och att detta sedan återspeglas i alla listor? Håller ni inte därtill med om att det nästan ALLTID är de etablerade politikerna som får de fina posterna (GD, VD, ordförande hit och dit, ambassadör, osv). Det står ju inte direkt i lagen att det skall vara politiker som får dessa poster - och inte vilka politiker som helst! Det skall vara de gamla vanliga!

Det är samma i alla länder: Obama snackar om "change" men har redan lyckats skapa en administration som består av Clintons adm. Det verkar nästan som att politiker är de som allra minst av alla vill ha demokrati...

Johan sa...

Visst är det så att småpartier när de hamnar i regeringsställning i allmänhet utser personer som varit (riks)aktiva i många många år till ministerposter - det är nu inte så konstigt, eftersom man har ett starkt begränsat antal platser.

Men jag vill ändå påstå att miljöpartiet är ovanligt bra på att lyfta fram "nya" förmågor. Ta t.ex tvåan på förslaget till EP-lista, partimedlem så sent som förra månaden. Det är inte många partier där det skulle gått. Riksvalberedningen har fått lite intern kritik för att "för få" kända storstadsnamn tagits med.

I miljöpartiets partistyrelse sitter en mängd olika mp-ister från många delar av landet, det är inte så att du måste ha varit partiaktiv i femtielva år och vara kommunalråd ekker riskdagsledamot för att få en plats i partistyrelsen.

I riksvalberedningen är vi flera stycken som varit partimedlemmar i ca 3-4-5 år.

I miljöpartiet blir du i allmänhet etablerad ganska fort.

När det gäller anställningar inom riksorganisationen så anställs ofta personer utifrån vad vi gärna, lite slarvigt, kallar "den gröna rörelsen".

Därmed inte sagt att vi som parti är helt befriade från en intern beundrans- och ryggdunkskultur. Men det tror jag ingen organisation är. Jag har dock försökt nyansera bilden av mp något.

Sen håller jag väl i stort sett med om kritiken mot fina reträttposter - även ifall jag inte, som du verkar ha, har koll på hur ofta posterna delas ut till just politiker.

Johan sa...

hm. kanske smög sej in ett eller annat stavfel ovan, men hoppas allting gick fram.

var på möte 8-24 typ, så hjärnan är lite mosig.

Rasmus Ling sa...

Det är varken patetiskt eller korrupt att De Gröna iMalmö valde Karin Svensson-Smith högst på sin riksdagslista. Det beror nämligen på att Karin är landets mest kompetenta trafikpolitiker, och att trafik är kanske den viktigaste frågan för De Gröna i Malmö. Hon röstades därför till förstaplatsen med egen majoritet.

Dieselola sa...

rasmus: med egen majoritet? Det tycker jag låter obegripligt själviskt! Hon röstade alltså in sig själv om jag förstod det hela rätt? Är det så det går till i mp så är det värre än jag någonsin trott.

Johan sa...

sakupplysning: egen majoritet brukar betyda ngt i stil med att någon ensamt fick majoritet. ifall 11 personer träffades för att rösta och ett förslag eller en person fick 6 av dessa röster fick förslaget/personen egen majoritet. /sakupplysning.

Johnny M sa...

Rasmus Lings uttalande är bara löjligt! Skulle Karin Svensson-Smith vara "landets mest kompetenta trafikpolitiker"?! Vad får Du det från?!! Om det var trafikkompetens Ni var ute efter kunde Ni ju bara knacka på vid KTH (t ex)...

Är hon lika kunnig som Stockholms landshövdning Per Unckel (ytterligare en sådan utnämning) som ju i TV - i Uppdrag granskning - sade sig begripa mer om trafik än två professorer inom trafikforskning?

Är det inte snarare så att Du är indoktrinerad - eller skrämd till -att tro att det skall vara de etablerade politikerna och deras släkter (eller någon annan person som är känd) som skall få posterna?

Att vara just känd går ju också bra... Se bara på SVT-killen Jens Orrback som plötsligt blev statsråd...

Skall bli mycket spännande att se vilken roll den nyblivne folkpartisten Alexander Bard (som ju "förhandlade" med olika partier inför sitt inträde i politiken) kommer att få? Av någon anledning var han ju väldigt intressant för en mängd partier - mer intressant än gemene man, av ngn anledning..?

Någon som tror att han kommer att få koka kaffe? Eller var det så att han invaldes för att han är "landets kunnigaste inom..."?

Johnny M. sa...

Vi har visst ett elitstyre! Varför skulle det annars vara så:
- Att Anders Björk efter sin politikerkarriär plötsligt blev Landshövding i Uppsala. Fanns ingen annan?
- Att Per Unckel efter sin politikerkarriär plötsligt blev Landshövding i Sthlm. Fanns ingen annan? (Jo, möjligen Ulf Adelsohn som hade jobbet före honom...)
-Att Britt Bohlin efter sin politikerkarriär plötsligt blev Landshövding i Jämtland?
- Att Lars Bäckström efter sin politikerkarriär plötsligt blev landshövding i Västra Götaland.
- Barbro Holmberg, landshövding
- Lars-Erik Lövdén, landshövding
- Bo Könberg, landshövding
- Margareta Winberg: Ambassadör givetvis...
-Gunnar Lund, ambassadör
- Lars Danielsson (visserligen med nöd och näppe)
- Bo Holmström, ambassadör
- Hans Dahlgren, ambassadör
- Bo Lundgren, GD för Riksgälden.
- Ann-Kristin Nykvist, GD
- Lars Enqvist, Ordförande i SVT (Fri och obunden television...), landshövding
- Gun Hellsvik, ordförande för Högskolan i Borås, gd för PRV
- Ulrica Messing, ledamot för Lunds universitetsstyrelse (tror jag att det var)
-Bengt Westerberg, ordf i LiU, Vetenskapsrådet, Svenska institutet (efterträdde Lars Engqvist!)
-Leni Björklund, Sv kyrkans generalsekreterare (när kyrkan ännu "tillhörde" staten)

Listan tar ALDRIG slut. Ingen begåvning krävs för att se mönstret. Varför försvara detta? Ni har ingen anledning. Ser ni inte mönstret?

Christian sa...

Till de anonyma i början av tråden: Det kan inte råka vara kompetens som gör att en person som Karin Svensson Smith blir en toppkandidat i såväl de Gröna som tidigare inom Vänstern?

Därmed inte sagt att jag är rakt igenom nöjd med listan, men det är på topp-fem kompetenta personer, även om jag själv gärna hade sett dem i en annan ordning.