Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, november 08, 2008

På spaning efter de valfrågor som flytt

Bilden av La Allianza som ett sammansvetsat lag där man alltid kommer överens och alla är hyfsat nöjda med politiken fick sej en rejäl törn i veckan. Precis som jag skrev häromveckan har det där med gott samarbetsklimat helt att göra med vilka frågor man förtillfället fokuserar på.

Egentligen har jag dock lite svårt att se det upprörande i att frågan nu lämnas över riksdagen. Som Johan Ingerö påpekade för några veckor sedan är det väl helt i sin ordning att rikdagen får stifta lagar.

Nu blir ett äktenskap något annat än det har varit och det sker när det parti som värnat mest om begreppet sitter i regeringen. Det är inte konstigt att det morras i kd-leden om en statsminister som inte lyssnar.
(ur lokalavisens ledare idag)

Vad som gör frågan om könsneutrala äktenskap ovanligt känslig är ju att kristdemokraterna är ensamma i riksdagen om sin opposition mot förslaget. Därför kan regeringen kosta på sej att vara oeniga. Därmed slipper kristdemokraterna rösta för något de inte gillar. Kikar man på andra frågor där ett borgerligt parti skiljer ut sej, exempelvis centern och kärnkraften, är ju kruxet ofta att detta parti då är någorlunda överens med s+v+mp. Och då blir frågan svårare. Eftersom den majoritet regeringen vilar på är tämligen blygsam (4 mandat) gäller det för statsministern att hålla tungan rätt i mun och partipiskan stadigt i hand. Vilket FRA-hanteringen visade att han kunde.

Man kan ju dock fråga sej hur många av kristdemokraternas valfrågor de egentligen fått de ge upp nu? Låt mej räkna. Sänkning av bensinpriset - gick inte. Slopad fastighetsskatt - tja, blev skillnaden särskilt stor? Göra livet allmänt jävligt för den som inte är hetero eller den som vill göra abort - gick inte. Vårdnadsbidrag - kommunerna får själva besluta om de vill införa det och dessutom finansiera det på egen hand.

Nej, vore jag kristdemokratisk väljare skulle jag nog inte vara så nöjd.

Bäst för Hägglund & co att välja en något mer realistisk och mindre populistisk strategi i nästa val?

Inga kommentarer: