Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, november 12, 2008

Det försvinner inte bara för att ni blundar.

Igår gick en spännande interpellationsdebatt av stapeln i riksdagen. Luciano Astudillo (s) hade frågat Fredrik Reinfeldt (m) ifall moderaterna är beredda att göra sej beroende av sverigedemokraterna, ifall partiet i fråga kommer in i riksdagen och blir vågmästare 2010.

Det går att både läsa och se debatten på riksdagens webbplats.

Utöver interpellanten och statsministern deltog flera andra sossar och moderater, Gunnar Andrén (fp) och Mats Pertoft (mp).

Statsministern ville inte tydligt svara nej på frågan ifall moderaterna kunde tänka sej att göra sej beroende av sverigedemokraterna ifall de blev vågmästare i riksdagen, och då var statsministern ändå betydligt mer avvisande mot sd än andra moderater i debatten.

Känslan jag fick när jag satt där och tittade på webbteven var att moderaterna och den folkpartist som deltog inte riktigt vill medge att sd ligger nära riksdagen, betydligt närmre än alla andra partier som står utanför riksdagen. De är representerade i en tredjedel av landets kommuner och får ibland över 4% i opinionsmätningar, vilket är ett läge ungefär motsvarande det miljöpartiet hade inför valet 1988 och kds hade inför valet 1991.

Frågan Astudillo ställt är ju minst sagt relevant, då borgerliga partier i andra länder faktiskt satt sej i regering med eller ändå gjort sin regering beroende av stöd från sverigedemokraternas syskonpartier.

Magasinet Neo har i sitt senaste nummer gjort en mycket ambitiös genomgång kring vad som kan hända ifall det som statsministern och de andra inte riktigt ville tala om händer. Manuset som inte vill skriva - vad händer om sd kommer in i riksdagen och blir vågmästare? Allting skrivet i härligt dramaturgisk ton.

Neo ser tre möjliga alternativ och man har namngett dem alla.

 • Samling i mitten: S, fp, c och mp bildar ny regering. Mona Sahlin blir statsminister och de mindre partierna får alla genom tydliga profilfrågor. Regeringen kommer överens rätt bra. Samtidigt som flankpartier av alla de slag vädrar morgonluft vid valet 2014.


 • Tjuren vid hornen: Alliansregeringen sitter kvar, med stöd från sd. Sd får igenom en del struntsaker, men inget av vikt. Regeringen tappar i stöd från alla möjliga håll och sossarna kan eventuellt vänta sej en renässans efter 8 år i opposition 2014.

 • Stabilitetspakten: Det blir som ute i Europa. De två stora partierna går ihop för att få lite stabilitet i samhället. Fack och storföretag jublar. Samtidigt som flankpartier av alla de slag vädrar morgonluft vid valet 2014.

  Jag tror det här är de tre realistiska alternativ som finns. Och att döma av borgerlighetens agerande vid gårdagens interpellationsdebatt är Tjuren vid hornen det mest troliga alternativet. Man ser det i alla fall som ett alternativ väl värt att diskutera.

  På sätt och vis förstår jag dem, naturligtvis kommer det vara hårt tryck från partierna och inte minst alla de tjänstemän som är beroende av regeringen för försörjning och karriär att inte ge upp regeringsmakten utan att åtminstone försöka reda ut situationen. Ifall de borgerliga dessutom lyckades bli större än s+v+mp skulle det ju räcka med att sd la ner sina röster för att regeringen skulle få igenom sina förslag.

  Å andra sidan är jag övertygad om att en sådan lösning knappast skulle hålla i 4 år. Att göra uppgörelser med den bångstyriga riksdagsgrupp sd sannolikt kommer ha kan nog ge den mest garvade riksdagsledamoten gråa hår, dessutom kommer de få kvarvarande social- och vänsterliberaler som finns i det borgerliga regeringsunderlaget med all rätt leva jävel. Regeringen skulle riskera att isolera sej och vad skulle det man brukar kalla "det civila samhället" säga?

  Regeringskris skulle komma förr eller senare och då ersättas av Samling i mitten. Samtal kring en stor koalition går i stöpet eftersom moderaterna hellre går in i valet 2014 som oppositionsparti med sikte på att återigen kunna bli regeringsbärande efter valet.

  Men det är ju bara vad jag tror.
 • 1 kommentar:

  Sd-väljare sa...

  Det roligaste var väl moderatkvinnan som inte ens ville nämna Sverigedemokraternas namn.