Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, oktober 04, 2008

Hvad hvilja piratpartiet?

Piratpartiet meddelade i somras att de ställer opp i EU-parlamentsvalet nästa år. Med tanke på att EU-parlamentet bygger på ett system med partigrupper (i dagsläget finns sju stycken) och de partier som väljer att ställa sej utanför partigrupperna får rätt svårt att hävda sej i parlamentet är det inte utan att jag undrar vilken partigrupp piratpartisterna tänkt sej?

Piratpartiet är vad jag vet inte uttalat EU-kritiskt, så någon av de två EU-kritiska grupperingarna lär nog inte vara aktuella. Trots att dessa två är tämligen brokiga. Och piratpartiet brukar väl varken vilja kalla sej konserativt, liberalt, socialdemokratiskt, socialistiskt eller grönt. Så då blir, i dagsläget, ingen grupp kvar.

Vore intressant att höra hur man resonerat. Någon pp-aktiv eller pp-sympatisör som kan sprida lite ljus över mina funderingar?

2 kommentarer:

Björn sa...

Om man med EU-kritiskt menar "Sverige ut ur EU" så är det sant att piratpartiet inte har en sådan hållning. Däremot har vi en mycket kritisk hållning och åsikter hur EU är utformat.

Samarbete mellan nationsgränserna är bra och i vissa sammanhang enda sättet att lösa vissa problem av global karaktär. Därmed inte sagt man inte ska vara kritisk till spelreglerna för sådana samarbeten.

En bra källa angående piratpartiet och EU är vice ordförande Christian Engströms blogg där han b.la. kritiserat Lissabonfördraget och beskrivit det demokratiska underskottet i EU.

Själva partiets strategi för europaparlamentet har han beskrivit här.

Kommentarer och frågor välkomna! :)

Johan sa...

björn. tack för svar och länkar! har skummat länkarna, i synnerhet strategin var intressant att läsa. själv skulle jag inte ha något emot att ha er i gröna gruppen, kan jag väl tillägga. tror ni vore en bra kraft i EP.