Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, juli 18, 2008

Sverigedemokraternas dilemma

Nu är jag förvisso inte partistrateg hos Sverigedemokraterna, och det är både dom och jag helt nöjda med gissar jag. Men det hindrar mej inte från att fundera på hur partiet i fråga ska göra med sin lista till EU-parlamentsvalet och där har Sverigedemokraterna ett dilemma som heter duga.

Partiledaren Jimmie Åkesson blir bara mer och mer känd och kan anses vara det naturliga förstanamnet. Å andra sidan, att med bara drygt ett år kvar till riksdagsvalet skeppa iväg partiledaren och därmed ett av sina mycket få rikskända namn till Bryssel är nog inte särskilt klokt av ett parti som mest av allt strävar till riksdagen. Inte heller vore det så klokt att låta Åkesson väljas in i EU-parlamentet för att sedan antingen avsäja sej platsen eller inte vara i Bryssel speciellt ofta. Dålig publicitet och svekdebatt i bägge fallen. Även ifall man inte toppar med Åkesson lär han ha god chans/risk att bli inkryssad oavsett vart han ställer sej på listan.

Så, vilka finns då kvar? Utöver Åkesson är väl det närmsta sd kommer ett rikskänt namn den gamle moderate riksdagsmannen och numer kommunalrådet i Malmö Sten Andersson. Men vill han? Orkar han? Och har den då 67-årige Andersson tillräcklig dragningskraft?

Opinionssiffror på 4% i veckan lär göra partiet glada, men kan det bli så att Sverigedemokraternas förväntade framgångar i EP-valet uteblir? Eller att partiet och Jimmie Åkesson gör sina väjare besvikna efter att han sumpat uppdraget som EU-parlamentariker?

2 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

Du har rätt i att det är ett slags dilemma, men å andra sidan har valrörelsen inte satt igång än. Nog orkar Sten Andersson, men han behövs kanske i Malmö där han sitter idag. Jag vet faktiskt inte hur man ska lösa detta, men jag är övertygad om att det kommer att lösas på något sätt. Det vore inte så klokt att skicka iväg det starkaste kortet Åkesson, nej. I EU-valet 2004 hade sd tre affischnamn: Åkesson, Andersson och en kvinna som senare hoppade av.

Å andra sidan finns det faktiskt en hel del ess i kortärmen som är både vältaliga och kunniga, dock kanske inte på just EU-frågor. Sven-Olof Sällström, som nyligen har utsetts till Europapolitisk talesman, och Johnny Skalin är två säkra kort i alla fall. Sd kommer att satsa betydligt mindre på EU-valet 2009 än de allmänna valen 2010, men det är ändå ett viktigt val, särskilt om man lyckas komma in:

http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=1023

Är det verkligen så att Åkesson kan bli inkryssad mot sin vilja?

TF sa...

SD kommer säkert att göra som förra gången - de satsar på en trio, med ett affischnamn, ett kampanjlokomotiv och en tjej.

Åkesson sparar sig till riksdagen, precis som du misstänker. Frågan är vem som ska bli kampanjlokomotiv i hans ställe. Sten Andersson skulle mycket väl kunna bli affischnamn precis som sist. Tjejen från sist har hoppat av, så hon måste ersättas: Anna Hagwall är grundtipset.