Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, juli 21, 2008

Gröna i Europa

Ibland sägs det att Miljöpartiet de Gröna är ett litet parti jämfört med gröna partier ute i Europa, bland annat nämndes det i Axess teves pratbar på Almedalen.

Jag, som flitigt kollar in sajten Parties and Elections, blir alltid något förvånad när detta nämns då det inte stämmer med vad jag brukat se, inte heller blir det logiskt om man tänker på att gröna gruppen i EU-parlamentet ihop med regionalistpartierna i European Free Alliance har 5,4%, endast 0,2 procentenheter mer än vad miljöpartiet fick i senaste riksdagsvalet.

Sagt och tänkt, jag kollade upp det. Brasklapp lämnas härmed ifall jag råkat missa något parti i något land. I de länder där det finns flera olika gröna partier har alla partier räknats. Siffrorna kommer alltid från det senaste valet och alla siffror kommer från Parties and Elections.

1. Freie Liste, Liechtenstein 13%
2. Déi Greng, Luxembourg 11,6%
3. Die Grünen, Österrike 11,1%
4. Grüne Partei der Schweiz 9,6%
5. Vihreä Liitto, Finland 8,5%
6. Die Grünen, Tyskland 8,1%
7. Eestimaa Rohelised, Estland 7,1%
8. Strana Zelených, Tjeckien 6,3%
9. Miljöpartiet de Gröna, Sverige 5,2%
10. Écologistes, Belgien 5,1%
11. Green Party, Irland 4,7%
12. Groen Links, Nederländerna 4,6%
13. Scottish Green Party 4%
14. De Vlaamse Groenen, Belgien 4%
15. Iniciativa per Catalunya Verds, Spanien/Katalonien 3,8% (i valallians med ett socialistparti)
16. Les Verts, Frankrike 3,3%
17. Sinistra Arcobaleno, Italien 3,3% (regnbågskoalition med två vänsterpartier)
18. Green Party, Nordirland 1,7%
19. Alternattiva Demokratika, Malta 1,3%
20. Grünliberale Partei Schweiz 1,3%

Och Partido Ecologista Os Verdes från Portugal är lite svåra att placera in då de gick till val ihop med ett kommunistparti och fick 2 mandat samtidigt som kommunisterna fick 12 mandat, inalles fick koalitionen 7,6%. De gröna i Portugal borde således kunna placeras in någonstans längs ned på listan.

Detsamma gäller Latvijas Zaļā Partija från Lettland som gick till val med ett landsbygds-mittenparti och fick 4 mandat samtidigt som de andra fick 14 mandat, inalles fick koalitionen 16,7%. Även de gröna i Lettland hamnar rätt långt ned på listan.

Italien och Spanien/Katalonien är lättare att lista, italierna kom inte alls in i parlamentet och i Spanien/Katalonien fick man varsitt mandat.

Således 22 partier allt som allt.

Vi kan alltså konstatera att miljöpartiet ligger nånstans strax över mitten. En annan sak som framkom när jag kollade är att det i de flesta länder där gröna partier nått riktigt höga valresultat saknas partier till vänster om socialdemokratin, ibland även socialliberala partier. Utrymmet för ett grönt parti blir då betydligt större. I Liechtenstein är det riktigt extremt med bara tre partier, ett grönt, ett konservativt och ett kristdemokratiskt.

Gröna partier har även mycket svårt att hävda sej i medelhavsländerna. I Italien, Frankrike, Portugal och Spanien är man marginaliserade. Detsamma i Storbritannien, men det beror ju på deras odemokratiska majoritetsval, i Storbritanniens delvis självstyrande områden har man ibland lyckats bra ibland inte.

Att döma av ovanstående lista, där tre gröna partier gått till val ihop med vänsterpartier och frånvaron av vänsterpartier ofta gynnar de gröna, kan man lätt tro att de gröna egentligen bara är en modern vänsterrörelse. Men så enkel är inte verkligheten. Inget grönt parti i Europa regerar idag ihop med socialdemokrater, däremot regerar gröna partier i Finland, Irland och Tjeckien med borgerliga partier.

Men kontentan av min lilla undersökning blir att miljöpartiet ändå hävdar sej rätt väl, inte minst med tanke på att gröna partier ännu inte kommer in i parlamenten i de flesta östeuropeiska stater.

2 kommentarer:

Joakim Larsson sa...

Med denna exercis i sifferporr finns det en chans att du fastnar i diverse filter igen.

Emma sa...

Riktigt bra och tankeväckande liten undersökning som valstrategerna gärna får titta lite närmare på.