Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, juli 20, 2008

Centern öppnar opp för s och mp

- För vår del är vi beredda att gå väldigt långt för att slippa en regering med aktivt eller passivt stöd från ett främlingsfientligt parti som sverigedemokraterna.
Framför det väljer hon block­överskridande överenskommelser med socialdemokraterna och/eller miljöpartiet, även kring regeringsbildningen.
- Det får hellre bli en ministär som kanske inte blir lika tuff och tydlig, men som i alla fall för Sverige framåt. Att regera med stöd av sd vore att föra Sverige bakåt.
Lena Ek (c), ledamot av partistyrelsens verkställande utskott till DN i veckan

Det finns flera intressanta delar i uttalandet. Centern öppnar alltså upp för att sätta sig i samma regering som miljöpartiet, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att det var centern som först bröt upp från diskussionerna mellan mp och fp+kd+c efter valet 2002. Centerns beröringsångest för miljöpartiet har varit välkänd i många år. Å andra sidan har väl centerpartiet till sist insett att miljöpartiet och centern ingalunda delar väljarbas. Miljöpartiet lockar främst unga mitten-vänsterorienterade akademiker i storstäderna och centern lockar i stort sett bara folk på landsbygden och högerorienterade liberaler i storstäderna.

Uttalandet är vidare intressant därför att det innebär att centern öppnar upp för att antingen avveckla den borgerliga alliansen genom att sätta sej i en regering med sossarna och miljöpartiet eller att utöka regeringen med miljöpartiet. Själv kan jag absolut tänka mej det förstnämnda, men har i dagsläget oerhört svårt att se miljöpartiet regera ihop med den borgerliga alliansen. Jag har ofta kritiserat centern i debattartiklar och på bloggen och lär fortsätta med det såvida inte partiet bättrar sej, men samtidigt tror jag att problemet framförallt är valet av samarbetspartners. Andreas Carlgren vill väl, men det är ju moderaterna som bestämmer.

Föga överraskande att centern låter EU-parlamentarikern Lena Ek stå för öppningen, det hade kanske varit problematiskt för någon av ministrarna eller riksdagsledamöterna säga det. Snart vidtar nya politiska utmaningar med de andra i den borgerliga alliansen, inte så lyckat att då varit ute i media och flörtat med några andra.

Ifall sverigedemokraterna kommer in i riksdagen 2010 och lyckas bli vågmästare (vilket inte alls är säkert - tänk på veckans mätning) så lär det bli spännande. Och blockpolitiken får sej den törn den så väl behöver, och det vore bra för Sverige!

3 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

"vilket inte alls är säkert - tänk på veckans mätning"

I den senaste mätningen, vilken var från Skop, fick Sverigedemokraterna 4,0 procent, vilket betydligt att partiet skulle komma in i riksdagen:

http://www.status.st

Eftersom sd underskattas i opinionsundersökningar är det rimligt att anta att partiet ligger högre än så. Men ändå - tror du inte att skillnaden mellan blocken jämnar ut sig till eller i valet 2010? Det är fortfarande i princip två år kvar. Dessutom har vi ett val före de allmänna valen 2010, och det är EU-parlamentsvalet nästa år 2009.

Sedan tror jag inte att Lena Eks ord är att ta på något större allvar. Hon har inte riktigt det mandatet att bestämma en sådan sak. Hade det kommit från Maud Olofsson eller någon c-minister hade det varit en annan sak. Bryts alliansen kommer högerblocket inte att vinna några val på bra länge...

Johan sa...

visst kommer det i längden blir svårt för s+v+mp att behålla det massiva övertaget i opinionen, men det är inte säkert att ett nytt parti blir vågmästare, jfr med när mp kom in 88. vi blev inte vågmästare, utan s satt kvar i säkert bo.

tja. lena eks mandat kan egentligen varken du eller jag avgöra. men sitter man i ett partis ps/vu eller ps/au brukar man ha hyfsad koll på vad man talar om. men det kanske är att betrakta som en testballong?

däremot kan jag hålla med att en bruten allians gör det svårt för en samlad borgerlighet att vinna val, dock kan mittenpartierna (ifall de tittar fram igen) ha en framträdande position, och det har de säkert inget emot. jag tror moderaternas tyngd känns, så att oroa dem lite skadar nog inte. ur exempelvis centerns synvinkel.

Anonym sa...

ja, det var ju en fp på ett bygge som röstade ja ("jag kunde inte se mina jobbarkamrater i ögonen") sa han och idag kommer ju snart IPCC


Gamla svedala som man säger
I världen där man dödar (tex CIA i Afghanistan och knarket = emot sitt uppdrag och gynnar ondskan och judarna bla iransk kärnfysiker)
Utrikesmord i sv??
Skadestånd 2 avvisade egyptier

Bättre å beväpna folket
100 dip immunitet

Och
polisinstruktion= skjut för att döda
Och självklart direkt nödvärnsrätt

Sv och Norden är ju unikt i världen

http://nordiskasverige.blogspot.com/

En dag blir vi rikast i världen (och förskringen "ärat flög dit namn över jorden" infrias)

Grupptalan
Luthersk -evangelisk tro i succesionsordningen= judarna stört sakrätten (tex post-och telelagen) kan vi ju stämma dom

Outsourcing = inte förekomma

Judarna och usa:s ambassader (avlyssnar ju och cia anställda från bromma flygplats som staten fick betala skadestånd= faktura till cia)
dom får ju från knark , slavhandel, krigsocker, och uranleverans från "Irak" (550 ton till Kanada ??? var dom det ifrån)

jävla folk

Svensk domstol som tar upp grupptalan (IPCC)
International Protection of Cooperation Court