Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, juni 29, 2008

Artikeln som aldrig blev publicerad

Vill borgarna ha förnyelsebara bränslen?
Det divideras om huruvida oljan tar slut om tjugo eller femtio år, men att den blir allt dyrare och att våra koldioxidutsläpp skapar klimatförändringar är ett faktum. Trots detta så driver kristdemokraterna envist frågan om sänkt bensinpris. Detta är en populism som bland annat kritiserats hårt av partiets egen EU-parlamentariker, den respekterade miljöpolitikern Anders Wijkman. När de flesta idag talar miljöbilar och förnyelsebara bränslen håller kd envist fast vid bensinpriset. Vissa vill uppenbarligen inte tänka längre än näsan räcker.

Jag vet att ni i det borgerliga blocket inte tycker det där med miljö är speciellt viktigt. Men jag vill ändå fråga riksdagsledamöterna Ulf Sjösten (m), Anne-Marie Ekström (fp) och Claes Västerteg (c) ifall ni, vid omval till riksdagen, skulle stödja kristdemokraterna i deras envisa kamp för att få skita ner miljön? Eller inser ni, liksom vi i Miljöpartiet, att det är förnyelsebara bränslen som gäller ifall vi ska kunna leva kvar här på jordklotet?

Johan Hellström, Borås
riksdagskandidat Miljöpartiet de Gröna i Sjuhärad

(skickad till lokalavisen i mitten av juli 2006, men den blev aldrig publicerad)

Jämför med kristdemokraternas inställning idag.

9 kommentarer:

Gubben sa...

Om vi så ställer av alla bilar i landet är det bara en nysning mindre i det globala perspektivet.
De verkliga bovarna, och där effekt snabbt kan nås, är kolkraftverken! Ett enda av Vattenfalls kolkraftverk motsvarar hela landets utsläpp.

Sluta jaga myggen...

Johan sa...

det är lugnt gubben, jag gillar inte kolkraft heller ;)

Dieselola sa...

Tror du allvarligt Johan att sverige kommer må bra av att alla åkerier snart kommer att gå under om Diesel / Bensinpriserna fortsätter att gå upp? Priserna för bla. åkerier mfl måste rabbateras på nåt sätt. Dieselpriserna har gått upp med 30% på 28 månader, fortsätter det såhär förstår ju vilket pucko som helst att dessa företag inte kommer kunna fortsätta drivas. Tror du och miljöpartiet att ni på något enstaka år kommer kunna få över alla transporter till tåg? Ni tänker ju för tusan lika långt som torskarna på västkusten. Dvs. inte särskilt mycket.

Johan sa...

dieselola. varför så otrevlig?

det tycks ju närmast råda koncensus bland partierna i vårt land - sedan kristdemokraterna beslutat sej för att riva opp sin vallögn - om att transporter måste över till järnväg från bilväg. det handlar om Planeten.

Dieselola sa...

så du anser att det är bra att infrastrukturen med post mm kommer att kollapsa i stort sett om priserna fortsätter i samma takt. Sorgligt helt enkelt. Det spelar ingen roll hur miljövanliga vi vill bli om inte landet fungerar. Skärp dig johan och tänk vettigt.

Dieselola sa...

att Johan inte lyckats kontra "gubben" med något vettigt är i mina ögons ganska svagt av en politiker. För mig verkar det som om johan inte hade något vettigt svar på första inlägget. Mycket vettigt skrivet av "gubben" i alla fall! Jaga de stora miljöbovarna istället för att försöka stoppa svensk handel och infrastruktur! Heja hatten!

Johan sa...

det handlar inte om att saker och ting kommer att kollapsa. det handlar om att driva på för en miljövänligare utveckling. åtskilliga miljöpartiförslag har dömts ut som orealistiska och har sedan kommit att accepteras och till och med försvaras av de som häcklade dem. exempelvis den gröna skatteväxlingen och mycket annat av den miljöpolitik vi drev igenom under åtta års s-v-mp-samarbete. den nuvarande statsministern förkastade den när han var i opposition men reser numer glatt jorden runt och höstar in beröm för samma politik.

jag tyckte och tycker att gubben är osaklig när han blandar ihop två frågor. mp gillar inte kolkraft - det tror jag de flesta är rätt överens om. mp gillar tåg och vill föra över godstransporter till järnväg - det är ingen hemlighet.

trafiken ÄR en stor miljöbov. liksom kolkraft. liksom köttkonsumtionen. och jag vill - för att låna din terminologi - "jaga" dem alla.

Dieselola sa...

om du vill få folk att sluta äta kött så kommer du nog inte göra någon större karriär. Det mest naturliga av det naturliga. Det vore som att förbjuda folk att idrotta. Herregud johan. Väx upp. Vill du att lantbruket ska gå under också? Det är ju ett under att. . Nej nu höll jag på att säga nåt dumt. Dags att sova. I morgon ska jag bunkra diesel.

Johan sa...

nu vet jag inte om du dieselola är boråsare eller sjuhäring eller om du läser Borås Tidning, men om du gjort det hade du idag (eller tja, snarare igår) kunnat läsa om hur mp vill halvera momsen på ekologiska livsmedel för att därmed öka konsumtionen av desamma. knappast att vilja att lantbruket går under eller?

att den kraftigt stegrade köttkonsumtion som vi i västvärlden haft de senaste decennierna (det åts avsevärt mkt mindre kött på femtitalet) med tillhörande transporter är mkt skadligt för klimatet är ingen hemlighet. om folk åt mindre kött, och dessutom valde närproducerat ekologiskt kött skulle klimatpåverkan minska. jag varken vill eller kan förbjuda ngn att äta kött, däremot tänka lite mer på vilket kött de äter och hur ofta de äter det.

jag som trodde du följde min blogg och gjort så ett tag, nu blir jag nästan lite besviken ;)