Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, maj 04, 2008

Enmansvalkretsar i kommunen?

Ibland luftas åsikten att vi i Sverige bör införa ett system med enmansvalkretsar i stil med som finns i en del andra länder, exempelvis England. Jag tycker det är fel, bland annat eftersom de avlagda rösterna då inte kommer spegla antalet mandat ett parti får.

I just England så är liberaldemokraterna tredje största parti, utan att ha särskilt många mandat. Enmansvalkretsar leder fram till tvåpartisystem och mindre genomslag för folks röster. Dessutom så brukar enmansvalkretsar ha en förmåga att gynna heterosexuella välbärgade vita män i övre medelåldern, och med förlov sagt så ser ju inte riktigt befolkningen ut så.

Men jag kommer inte ifrån att idén med enmansvalkretsar på kommunal nivå är lite spännande. I Borås finns 73 mandat i kommunfullmäktige och ungefär lika många kommunala valdistrikt. Tänk då om varje valdistrikt var ett mandat (å andra sidan finns det i Tranemo tre gånger så många kommunala mandat som valdistrikt). Valdistrikten i Borås brukar innefatta ett par gator eller socknar, så det vore onekligen lite spännande ifall man kandiderade i just ett valdistrikt. Då vore man verkligen en representant för sitt grannskap och för att komma in skulle man vara tvungen att få förtroende från sina grannar. Politikern skulle bli mindre anonym. Dessutom så ser ju valdistrikten rätt olika ut demografiskt, och därmed kanske till och med fullmäktige skulle bli mer blandat än det är idag?

Å andra sidan skulle ett system med valdistrikt sannolikt gynna relativt bofasta politiker, och därmed försvåra för exempelvis unga. Och med tanke på att det fortfarande finns ett stort motstånd mot skilda valdagar så lär det inte bli radikalt olika system mellan de olika valen.

Men tanken är lite spännande, och det är alltid kul att leka med tankar.

Inga kommentarer: