Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, maj 05, 2008

Att ställa krav är att bry sej, eller hur det nu var...

Läser att Ilmar Reepalu vill att eleverna ska få betygssätta lärarna och tänker att oj, det var ju ett radikalt förslag. Sen läser jag vidare och ser att han vill att eleverna i Malmö ska få börja utvärdera sina lärare. Ständigt dessa rubriksättare! Är det till kvällisarna ni vill allihop?

Utvärdering är väl inte en dag för tidigt? Sådant gör man sedan länge på högskolor och universitet. Det är inte att jämställda med betygssättning. Utan är tvärtom ett sätt att visa att man tar elevernas utbildning och deras åsikter på allvar, liksom utvärderingarna i den bästa av världar är ett stöd för lärarna själva och deras chefer.

Reepalu kommenterar i Sydsvenskan.

– Det finns alltid risker med allting. Det kan bli ett sätt att straffa läraren. Men den risken finns i varenda utvärdering vi gör. Det viktigaste är att materialet som man får in är till för läraren och hans arbetsledare. Och de är ju förnuftiga personer som säkert kan se igenom när saker är fejkat eller hämndåtgärder
Jag menar, det är ju egentligen bara eleverna som vet hur en lärare fungerar i praktiken eftersom de flesta lektioner sker med bara en lärare på plats. Och precis som det finns exempelvis ingenjörer, vårdbiträden, taxichaufförer och ministrar som inte passar för sina yrken så finns det oxå lärare som inte gör det. Dessutom, varför ska inte lärare precis som de flesta andra yrken kunna få feedback? Förstår inte varför det egentligen skulle vara så kontroversiellt med lite utvärdering?

Ett förslag väl värt att beakta även för oss i Borås.

3 kommentarer:

Rolf Samuelsson sa...

Tacka Gud för dina kritiker.

Rolf Samuelsson sa...

Tacka Gud för dina kritiker.

Johan sa...

?