Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, mars 02, 2008

Ung Vänster avvisar syndikaliserna

Ung Vänster avvisar SAC-Syndikalisterna och all annan fackföreningsrörelse som inte hör till LO-kollektivet och dess fastlagda linje.

Nej, det vore ju synd med mångfald och ett alternativ till LO. Vilket påminner mej om att det är hög tid att gå ur LO.

9 kommentarer:

Tobias sa...

Problemet med SAC är deras metoder. Jag tycker dom ska ha en eloge för att dom tar avstånd. Jag känner mig inte hemma i LO alls, mycket på grund av att det är så bundet till Socialdemokraterna. Vill inte vara med i en fackförening som är bundet till något parti...

Synd att det inte finns några alternativ för det i Sverige...

Stefan Lindborg sa...

Lustigt att du - och framförallt Arbetaren - får det att framstå som en nyhet att vi inte ser SAC som ett bra fackligt alternativ. Det är ju bara något som vi har tyckt i 105 år, och som senast slogs fast i det fackliga uttalande vi antog på rikstinget 2002.

Johan sa...

tobias. nog kan man ifrågasätta en del av SACs metoder på sistone. men vad jag vet försigår oxå en intern debatt kring dem. och det finns ju fler alternativa fack. hamnarbetarförbundet t.ex, och nog finns det ett alternativ brandmansfack numer oxå?

stefan. trodde bara att ni kunde tänka er ändra åsikt nu när vänsterpartiet pratar breddning och folkrörelsearbete.

Stefan Lindborg sa...

Alternativ till LO. Ja lycka till. SAC har typ 10 000 medlemmar. LO har 1,7 miljoner. Fackets storlek är dess styrka, det är en grundläggande insikt som arbetarrörelsen alltid har haft med sig.

Johan sa...

men de flesta är ju bara medlemmar i LO för att få a-kassetryggheten eller för den delen uppdrag inom socialdemokratin, det är ju inte så att det finns ngn aktivitet att tala om i LO.

Johan sa...

måhända lite off topic - men den partipolitiska delen av arbetarrörelsen, åtminstone den till vänster om s, har ju inte delat åsikten om att storlek ger styrka ;)

tvärtom, proletärer i alla länder förgrenen eder.

men det var off topic, som sagt.

Stefan Lindborg sa...

Ingen aktivitet i LO, ge dig! Att facket skulle vara byråkratiskt och pampigt är ju annars en bild man brukar få förmedlat från MUF:are.

Stefan Lindborg sa...

Är det dåligt att man är medlem i facket för att få den trygghet som a-kassa innebär?

Johan sa...

jag grundar min bild av LO-facken på de år jag jobbat inom äldreomsorgen (2½ år på heltid, 4½ år till-och-från, 8 somrar sammanlagt), de år jag jobbar inom industrin (3½ års till och från) och inte minst min egen uppväxt i - just det - arbetarklassen. intresset för facket var om inte noll, så åtminstone väldigt lite. men det är såklart möjligt att vi upplevt helt olika sidor av LO-facken ;) och nog tror jag att de vänsterpartister som arbetar fackligt är nog så aktiva. MUF har jag aldrig sett som en källa till visdom.

nej, dåligt är det såklart inte. men jag tror det är huvudsaken för många. den egna trygghet det ger, inte att storlek ger styrka. nu slår ju oxå många fack bakut när det föreslås att samhället ska ta över ansvaret för a-kassan. nog borde de flesta inse att facket är värt att ha ändå?