Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, januari 10, 2008

Har något förändrats?

"Man visste att det var han som larmat brandkåren. Han var lite av en hjälte för det i polisens ögon. Men inte i någon av Åsögatskillarnas ögon och man beslöt att ge honom en kollektiv bestraffning. Han skulle ha spö. Och han fick spö och på ett så totalt obarmhärtigt sätt att han måste fraktas till sjukhus och aldrig mer kunde tillfriskna. Han blev invalid och förblev invalid. När han varit hemma några dagar från sjukhuset slog hans far ihjäl honom. Denna till synes grymma handling kan man förstå om man vill, annars kan man naturligtvis inte förstå den. Men mordet på sonen, som nu var chanslös i en redan chanslös tillvaro, kom att betraktas som ett barmhärtighetsmord och jag tror inte fadern fick något strängt straff."
ur Stig "Slas" Claessons "Svart asfalt, grönt gräs" (2000) - en bok i vilken författaren ovanligt självbiografiskt ser tillbaka på sin uppväxt på dels Söders gator och dels i Sjuhäradsbygdens skogar.

Jag vet att man ska akta sej för att dra några politiska poäng på något en opolitisk författare skrivit. Men, i dessa tider av rättegångar med anledning av våldsamma handlingar i Stockholm och Blekinge och Facebookgrupper som "Bevara oss från gatuvåldet", undrar jag om inte saker ändå är som de alltid varit?

Inte särskilt vackert, men ändå ungefär som det alltid varit.

2 kommentarer:

Stefan Lindborg sa...

Att beskriva Slas som "en opolitisk författare" är ganska magstarkt.

"Det är en mångskiftande väv men de röda trådarna är tydliga för den som vill se. Dock finns de, som söker amputera Slas politiskt och föredrar att betrakta honom som en udda språkekvilibrist, aningslöst skildrande landsbygden och dess mänskliga krumelurer."

(Folke Olsson om Slas i Flamman)

http://www.flamman.se/kultur.php?id=5001

Johan sa...

om jag inte minns helt fel slog Slas bakut när läsare ville tolka in politik i hans texter - även ifall han måhända menade partipolitik.