Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

tisdag, december 11, 2007

Tankar efter ett budgetmöte

Så var då budgeten för Borås 2008 slutligen klubbad och klar. Det tog 32½ timma, sammanlagt, om jag räknat rätt.

Den avslutande budgetdagen kändes genomgående rätt avslagen. Även ifall Tomas lyckades få ovationer av inte mindre än tre sossar på raken sedan han avvisat vårdnadsbidrag i ett långt inlägg.

Tre spännande 67-6-voteringar inträffade när vänsterns tre förslag till förändring av olika kommunala fördelningsmodeller kom opp. Vänsterpartiet har 6 mandat i fullmäktige ifall någon undrade. Kanske hittar vi däri svaret på varför sossarna och vänstern inte lägger en gemensam budget för Borås? Jag undrar faktiskt varför de inte gör det. Jag menar, det är ju ingen omöjlighet att de två partierna har en chans att faktiskt ingå i nån form av majoritetskonstellation efter nästa val. Men det är kanske inte min sak att ge oppositionen samarbetstips. Även ifall vi, eller kanske snarare Tomas, fick flera inviter idag ;)

Men allvarligt talat. Det är något som inte är sunt när debatten nästan alltid landar i en diskussion om två miljoner hit och en halv miljon dit och en diskussion om varför enskilda fullmäktigeledamöter inte röstar på ett visst sätt. I synnerhet när den sistnämnda kritiken kommer från socialdemokrater. De 26 socialdemokraterna röstade enhetligt i varenda votering, men ingen ska inbilla mej att de var helt eniga. Däremot följde man partilinjen efter att ha diskuterat internt.

Miljöpartiet valde att solospela gentemot majoriteten vad gäller ordningsomdömen, kollektivtrafik och i viss mån vårdnadsbidraget. Låt vara att frågorna inte varit desamma i ett samarbete med "den andra sidan", men hade vi haft det spelutrymmet i andra frågor? Jag är tveksam, för att inte säga direkt skeptisk.

Jag tycker både majoriteten och oppositionen borde se över budgetbehandlingen. Kanske försöka samarbeta i en initialt skede och föra in sådant som man trots allt är ganska överens om, och sen ställa några reella budgetalternativ mot varandra i sin helhet. På så vis blir debatten tydlig, överskådlig och förhoppningsvis av mer visionär och ideologisk art. Det blir trots allt rätt fånigt när vi i majoriteten avslår så gott som vartenda litet s- eller v-yrkande. Hade de kommit in tidigare i processen kanske vi hade kunnat komma överens? Jag vet inte. Men nog är det värt att prova.

Ett ändrat budgetförfarande gagnar nog både demokratin och boråsarna tror jag, även ifall vissa oppositionspolitiker inte får möjlighet till lika schyssta rubriker i lokalpressen.

4 kommentarer:

Heiti Ernits sa...

Tycker att det låter som ett alldeles förträfflig idé.
Har haft liknande tankar själv...

Pravda daily sa...

tssss.... du har fe om s som vanligt i din analys. vid minst två tillfällen röstade socialdemokrater inte med partilinjen....

Johan sa...

oj. slarvigt av mej. vilka tillfällen? ska med spänning kika i protokollet.

Rasmus Ling sa...

haha, borås har fler kf-ledamöter än malmö. det känns fel..