Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, december 03, 2007

Hägglund vänder andra kinden till


Kristdemokraterna Göran Hägglund och Anders Wijkman vänder idag andra kinden till och skriver på DN-debatt att det är nödvändigt att höja bensinskatten.

Ja, det är sant. Partiet som på sina valaffischer för bara drygt ett år sedan skrev att de sänker beninskatten och som på sitt riksting så sent som i somras beslutade att hålla fast vid kravet har nu ändrat sej.

Uppenbarligen spelar varken vallöften eller interndemokrati någon roll för kristdemokraterna, som häromveckan startade en kampanj för ett "schysstare Sverige".

Missförstå mej inte nu. Jag tycker naturligtvis det är bra att även kristdemokraterna börjar värna om vad skulle kunna kalla skapelsen, men icke desto mindre infinner ju sej en och annan fråga. Och kristdemokraternas omvändelse känns inte särskilt trovärdig. Men visst, det var väl på tiden. Med tanke på att parti efter parti nu kommer ut som miljövänligt eller miljöintresserat är det ju inte utan att man ser fram emot nästa års budgetförhandling i kommunen, då om inte förr är det dags att bekänna färg.

Påminner mej om några gamla bloggposter. I juni kallade jag kristdemokraternas sänkta bensinskatt för en vallögn, i oktober förra året påpekade jag att regeringen redan då höjde bensinpriset och jag minns när vi i valrörelsen kommenterade kristdemokraternas bakåtsträvande inställning.

Birger, Henrik och Johan kommenterar alla nyheten.

2 kommentarer:

www.ostwaldo.blogspot.com sa...

Tjena! Varför undrar du dig? Det är politiken även i ditt land Sverige som är känd för en bra förvaltning av folket. Olyckligtvis känner jag inget annat land i som sakerna sker så sakta. Det är i ett år sedan när de borgerliga redan regerar, men man kan bara se en svag statsminister och många andra okontrolerada ministrar. Nu höjas bensinskaten, man måste då räkna på höjning av priserna, alkohol, skaten föt voningar, husen, bilarna o.m.a. Det har inte skett även under Göran Persson i erat samhälle.

Men i melantiden detta problem har två sidor - på annan hand kan bensinprishöjning stimulera de svenska vetarna att skaffa en ny energi-resurs och att inte använda bensinen. Min professor sa att Sverige har ambitionen inte att använda bensinen i de nästa ti år. Är det så, Johann?

Johan sa...

hej!

bensinskatten höjdes med 25-30 öre (minns inte exakt) under de åtta åren med rödgrönt styre (98-06). det var naturligtvis de grönas förtjänst, s och v stretade emot.

naurligtvis är det bra att även de tidigare så bakåtsträvande kristdemokraterna börjat ändra sej, men samtidigt känns det lite pinsamt. men visst, ju fler som vill värna miljön desto bättre.

det brukar variera vilket år man nämner att man vill komma bort från fossila bränslen. men 2015 eller 2020 är populära år att nämna.