Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, december 15, 2007

Baksmälla i väljarkåren?


Jag skrev för snart ett år sedan om hur Sverige gick mot ett mer europeiskt partisystem. Där det inte finns något riktigt stort parti och där koalitionsregeringar är standard, med mera.

Och nu i veckan publicerade SCB sin stora halvårsvisa partisympatiundersökning - vilken gav sossarna ett 45%-resultat! Jahapp, uppenbarligen hade jag helt fel där för snart ett år sedan. Bara att erkänna. Sverige har långt kvar till ett partisystem som liknar andra jämförbara länder nere på kontinenten. Snarare pekar allt på en återgång till de socialdemokratiska minoritetsregeringarna från förra seklet. Valet förra året tycks ha gett väljarna en betydande baksmälla.

Undersökningen gav miljöpartiet ett typiskt 5-6-komma-nånting-resultat på 5,7%, sedemera nedviktat till 5,2%. Och vad gäller de andra partierna så har SCB fått fram en statistiskt säkerställd nedgång under det senaste året för alla regeringspartierna, utom folkpartiet, och en säker ökning för sossarna. Vi och vänstern tycks ha svårt att göra oss gällande. Regeringspartierna når inte ens opp till 40% tillsammans.

Eftersom undersökningen är så stor går den även att bryta ned till valkretsnivå, och i Sjuhärad föll sympatierna ut såhär (underlaget är 107 personer):

s 56,1%
m 25,2%
c 6,5%
mp 4,7%
fp 4,7%
kd 0,9%
v 0,9%
Övriga 0,9%

Bara att gratulera sossarna! För vänstern och kristdemokraterna kan man notera en statistiskt säkerställd nedgång för under det senaste året, och sossarna har fått en ökning. Övriga ligger inom felmarginalen. Men nog tycks det som att miljöpartiet har en chans att bli fjärde största parti i Sjuhärad och därmed kunna vara med och fajtas om riksdagsmandaten - ifall allt vill sej väl. Och Sverigedemokraterna tycks ha svårt att leva opp till det förtroende väljarna gav dem i Sjuhäradskommunerna förra året.

Men åter till riksnivå. För miljöpartiet gäller det att skärpa oss ifall vi vill få det där stora genombrottet som vi går och hoppas på. Vår profil i klimatfrågan har blivit trubbig nu sedan alla andra (till och med de forna bensinsänkarprofilerna i kristdemokraterna) börjat prata klimat. Vi har även svårt att nå ut med våra andra frågor. Samtidigt har de gröna otvivelaktigt en stor potential, för när de borgerliga mest snackar klimat men uträttar tunt och sossarna anpassar sin retorik och politik inom område efter område till de borgerliga blir potentialen stor för ett fräscht grönt alternativ.

Låt oss försöka visa att vi är just det.

2 kommentarer:

Tony sa...

Dra inte för stora växlar, Johan. 0,9% = en röst. 4,7% = fem röster. Mätningen nedbruten på Sjuhäradsnivå riskerar få väldigt stora felmarginaler...

Johan sa...

förvisso, förvisso ;)

vad som är intressant är ju den statisktiskt säkra nedgången för v & kd och den säkra uppgången för s på ett års sikt.