Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, november 11, 2007

Sossarna kapitulerar för Björklund

Socialdemokraternas förtroenderåd har gett klartecken för sin partiledning att göra opp med borgarna om tidigare betyg och fler nationella prov (DN & SvD)

Mona Sahlin menar att taket i socialdemokraternas interna skoldebatt lyft, för egen del tolkar jag det som att sossarna kapitulerat för folkpartiet och Jan Björklund. Den sistnämnde har, på ett mycket obehagligt vis, fått sätta agendan för den skolpolitiska debatten i vårt land.

Mer betyg och fler prov löser inte skolans eller elevernas problem, men ser måhända bra ut utåt. Betyg funkar varesej särskilt bra som kunskapsmätare eller urvalsinstrument. Är det inte bättre att fokusera på vad eleverna faktiskt behöver lära sej snarare än vilken bokstavskombination de passar bäst in på?

Här i Borås har byggprogrammet riktigt höga intagningspoäng, är det logiskt? När man vill läsa biologi på universitetet spelar betygen i estetisk verksamhet och historia roll, är det rimligt?

När barnen börjar lågstadiet är de flesta fulla av iver att lära sej, där finns en kreativitet och lust jag önskar man kunde behålla längre opp i åldrarna. Utan borgarnas och numer oxå sossarnas olyckliga fokus på betyg.

Fast å andra sidan ligger ju sossarnas svängning i linje med den viktiga principen Makten Framför Allt.

- Vi vinner inte valet 2010 på samma politik som vi förlorade valet 2006, konstaterade Mona Sahlin (SvD)

3 kommentarer:

frick sa...

Skitbra skrivet min vän. Jag skrev också om detta. Ha en bra dag!

Stefan Lindborg sa...

En lika aktuell fråga för Mona Sahlin vore om hon kommer att vinna valet på att föra en likadan politik som de hon har tänkt att besegra.

Anne-Marie Ekström sa...

Ett litet inlägg från andra sidan. Tanken med prov och betyg eller omdömen tidigare är ju för att kolla upp om eleverna behöver mer hjälp och stöd. Och visst är det så Johan att det är viktigt med kunskap som har betydelse för det man ska läsa i fortsättningen. Det är därför det vissa betyg ska ge mer poäng än andra. Och vissa "förnöjelseämnen" inte borde räknas alls.