Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, november 30, 2007

Håll drömmen vid liv

En våt dröm för många socialdemokrater är att valet 1994 ska återupprepa sej. Att Partiet får 45% och kan klara sej på ett halvpassivt vänsterparti och hoppande majoriteter när så behövs. Och dagens Synovatemätning lär onekligen underlätta för sossarna att hålla drömmen vid liv (DN).

Lägsta stödet för de borgerliga på 13 år och egna siffror på 46,2%.

Elvakaffet lär smaka extra gott på 68:an.

Så, vad skulle hända ifall valresultatet faktiskt blev likt den här mätningen? En socialdemokratisk enpartiregering som ganska snabbt skulle göra nån slags uppgörelse med vänsterpartiet. Miljöpartiet skulle sura, eftersom sossarna naturligtvis inte tänker bilda någon regering med oss om de inte måste (måhända ett trist uppvaknande för en och annan miljöpartist).

Men efter något halvår, när det gröna surandet lagt sej, skulle vi förmodligen kunna göra en och annan bra uppgörelse med sossarna. De borgerliga skulle ropa på misstroendevotum lagom till riksdagens öppnande i oktober 2010, ifall de inte slagits sönder allt för hårt i valet, och kanske för att få oss gröna att bekänna färg. Kanske skulle vi rösta med borgarna i misstroendevotumet, vem vet. Vi fick i mätningen 6% vilket skulle innebära två extra riksdagsplatser, ifall trenden från förra året håller i sej skulle det nog bli Halland och Jönköping som fick in varsin ledamot.

De borgerliga partiledare vars partier det gick dåligt för i valet skulle förmodligen börja söka sej om efter andra jobb strax efter förlorad misstroendeomröstning. Däremot tror jag inte läget är kört för den partiledare som lett sitt parti till eventuell framgång, trots borgerlig förlust. I synnerhet inte ifall denne partiledare leder ett litet parti, ety små partier är nästan alltid de som förlorar mest i koalitioner.

Och sen skulle det blir fyra ganska ospännande år i riksdagen.

Fast så bra som 46,2% har jag svårt att tänka mej att det faktiskt går för sossarna. Men för all del, håll drömmen vid liv. En fredag som denna lär det inte vara svårt.

Inga kommentarer: