Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, november 12, 2007

Dags för budgetfullmäktige!

Konstaterade på kvällens förmöte inför nästa veckas budgetdrabbning i fullmäktige att även vi ersättare numer fått vår knappsats på plats och därmed kan begära ordet utan att behöva traska ned till presidiet och lämna in en lapp. Verkade lovande! Misstänker att antalet repliker från åtminstone bänk 96 kommer öka framöver.

Förresten ska det bli intressant att se ifall s-oppositionen fortsätter strategin från tidigare år att lägga små detaljyrkanden och sen ifrågasätta varför inte enskilda majoritetspartier, exempelvis vi gröna, röstar för dessa. Om så blir fallet tror jag att man ska ta det som ett löfte att vi miljöpartister, ifall vi - under låt oss säga nästa mandatperiod - regerar med sossarna, får rösta lite som vi vill i fullmäktige. Onekligen en ny form av majoritetssamarbete...

Dessutom borde väl oppositionen vid det här laget insett att hoppa-på-enskilda-partier-strategin inte funkar något vidare. Folk blir bara förbannade och majoriteten sluter sej mer tätt samman.

Majoriteten lägger fram en budget i sin helhet, och i synnerhet vad gäller pengar är budgeten verkligen att anse som en helhet. Ska ett enskild parti rösta på egen hand krävs det ju tämligen goda skäl. Man måste välja sina strider. Det gör vi i miljöpartiet.

Dags att börja skriva på budgetanförandena förresten.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Pinsamt inlägg.

Johan sa...

anonym. själv tycker jag det är pinsamt med anonyma kommentarer. vad tycker du är pinsamt? och vem är du?

Bo Jonsson sa...

Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna inte tar Miljöpartiet till nåder efter nästa val utan låter er rosta ute i kylan. Ni har gång på gång bevisat att ni är ett mycket borgerligt parti där era företrädare inte drar sig för att byta parti för att behålla sina poster.

När man läser den här sortens inlägg är det inte svårt att förstå att ni inte har en enda lokal väljare.

Mvh
Bo

Johan sa...

2206 personer valde att rösta på oss i kommunvalet 2006 (det är ungefär 500 fler än 2002).

ute i kylan? ingalunda. vi har suttit i majoritet sedan 1998.

vad jag vet har ingen som sitter på en post för mp i Borås varit särskilt högt oppsatt i ngt annat parti. du blandar nog ihop oss med något annat parti...

Johanna Falk sa...

Jag uppmuntrar dig ännu en gång att skriva om era förslag, om politiken och om ideologin.

Mer politik och mindre spel. Det handlar om människors liv.

Så kom igen, Johan!

Johan sa...

johanna. hänvisar till en alldeles utmärkt artikel jag nyss skickad in till BT om nämnda budget =) kan även tänka mej att lägga ut den på bloggen när den publicerats.

jag önskar oxå vi kunde komma bort från politiskt spel och istället prata politiskt innehåll och ideologi.

det gör vi inte genom att genomföra 120 voteringar på 25 timmar. för de flesta boråsare framstår det som mest löjeväckande tror jag.

Bo Jonsson sa...

Nej, Johan du har helt rätt, just nu sitter ni och myser tillsammans med era moderata vänner i värmen. Det jag skrev i mitt tidigare inlägg var att jag hoppades på att ni hamnar ute i kylan. Allra helst kan man hoppas på att ni inte hamnar någonstans utan åker ur kommunalfullmäktige helt.

Sedan så bytte väl en av era främste företrädare parti under förra mandatperioden parti utan att någon blinkande nämnvärt? Utan behöll sin ordförandepost.

Sen att ni får 3,66 % i kommunvalet och 4,22 % i riksdagsvalet i Borås, det får er inte att tänka efter lite eller?

Johanna Falk sa...

Politisk debatt handlar om att visa på skillnader mellan värderingar och prioriteringar. Att en budgetdebatt tar lång tid och att oppositionen vill gå till votering är väl inget märkligt att haka upp sig på. Det är väl helt enligt de demokratiska spelreglerna. Ska du börja tumma på dem nu eller? ;)

Fokusera på politikens innehåll istället!

Johan sa...

bo jonsson. Ja, en av våra främsta förerädare bytte parti under föregående mandatperiod och satt kvar på sin post. Det kan inte gärna vi klandras för väl? (utom möjligen den valberedning och det medlemsmöte som satte honom som företrädare en gång i tiden...)
Men sådant sker ibland. Jag tycker det är fel när man då sitter kvar och tar opp ett annat partis platser. Och jag försäkra dej att jag och andra med mej gjorde betydligt mer än att bara blinka åt det. Men återigen, du kan väl inte gärna klandra oss för att en som hoppat av vårt parti sitter kvar på vårt mandat? Vad tror du vi tyckte om det? Men vi kan inte som enskilt parti sparka företrädare under pågående mandatperiod, det är inte tillåtet enligt kommunallagen. Fråga moderaterna i Sundbyberg ;) Där har nu s+v+mp fått makten just pga det.

F.ö är det ju som sagt inte helt ovanligt att politiker byter parti. Exempelvis gick de båda forna vpk:arna Annika Åhnberg och Ylva Johansson över till sossarna i mitten av nittitalet. Ingvar Carlsson och Göran Persson menade att de uppenbarligen hade talanger ändå, trots partibyte, och gjorde dem till ministrar.

Jadu, vilket politiskt parti vill inte växa? Men de allra flesta väljare bryr sej inte om den kommunala nivån utan låter riksdagsvalet avgöra, kolla i vilken undersökning från Sören Holmberg och co som helst. Miljöpartiet har även demografin emot sej i Borås och för den delen hela Sjuhäradsbygden. Vi är, just nu, starka i storstäder, bland akademiker och bland unga kvinnor. Så ser faktiskt inte väljarkåren i Borås ut.

Sen är det klart att ett samarbete med den borgerliga alliansen är kontroversiellt, nått annat kan man ju inte säga. Vad jag anser om den borgerliga alliansen politik på riksnivå är ingen hemlighet, kolla bloggen eller BTs debattsidor. Men lokalt är det inte alltid samma sak, där har vi alltsomoftast behandlats ganska schysst av borgarna och fått ett bra genomslag.

Johan sa...

johanna. det vore mej fullkomligt främmande att tumma på demokratiska spelregler, tvärtom ;) jag vill göra den kommunala demokratin mer tillgänglig för väljarna. för de vi är till för.

naturligtvis ska vi votera. inget snack om saken. men varför inte votera om förslagen i sin helhet? det är nämligen så de ska ses.

helst skulle jag vilja att både majoritet och opposition satt tillsammans och kikade på budgeten. såg vad man var överens om. och sen fokuserade man i förslag och debatt på vad man inte var överens. fast där har ju onekligen vissa framsteg skett, vi votererar inte längre omifall det ska stå "bör" eller "skall" i besluten ;)

Joakim Larsson sa...

Tomas bjöd in mig för att kolla :) När är spektaklet egentligen och har ni en mysig åhörarbänk ;)

Johan sa...

onsdag och torsdag nästa vecka. vi kör nog 9-23 på onsdagen och typ 10-23 på torsdagen.

hur mysig åhörarbänken är kan man diskutera ;) men det kommer webbtevesändas oxå!

Anonym sa...

Johan, du tycker att vi ska votera om budgetförslagen i sin helhet. I praktiken kan vi lika gärna göra det eftersom ni redan innan mötet bestämt er för att rösta nej till alla förslag från s och v. Det är dock inte särskilt respektfullt mot demokratin, som förutsätter att man i vart fall lyssnar på argumenten innan man förkastar dem.

Ni brukar ju ändå gilla våra förslag, ofta tar ni över dem och för in dem som era egna förslag i nästkommande budget. Det skulle vara intressant med en lite mer demokratisk öppenhet under budgetmötet.
/Lennart Andreasson ( V )

Tony J sa...

I regionen voterar man om budgetförslagen i helhet, det finns ingen företrädare för något parti som brukar invända mot det. Tvärtom tror jag alla partier, från (s) och (v) till (m) och (svg) stödjer den idén. Genom att göra så, hugger man inte sönder debatterna med en massa voteringar, och får faktiskt medborgarna att orka hänga med och lyssna på de olika ideologiska alternativen.

I Borås fullmäktige hackas debatten sönder av ideliga voteringar, till gagn för ingen. Eller?

Det gläder mig att ni börjat sända via webb- tv. Då kan även en distans- Boråsare som jag följa debatten, voteringselände till trots...