Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, oktober 20, 2007

Valsöndag

I morgon går folk till valurnorna i Polen, Schweiz och på Åland.

Jag önskar det gröna syskonpartiet Die Grüne Partei der Schweiz lycka till. Det tycks som att det kan behövas lite mer grönt tänk i alplandet. I förra valet fick dom 7,4% - hoppas på en ökning.

I Polen finns inget grönt parti att rösta på. Men att döma av vad jag läst verkar Liberaldemokraterna vara det bästa valet. Nån slags sammanslutning av liberala partier och vänsterpartier. Partiet förutspås emellertid inte vara med i någon toppstrid. Fokus skriver en del om det polska valet.

Om valet på Åland kan man läsa på en ambitiös valsajt. På Åland finns det nybildade partiet HUT-gruppen som säger sej jobba för hållbar utveckling. Fair enough, jag hade nog lagt min röst på dem.

Resultaten i respektive val kommer att finnas utförligt rapporterade på Parties and Elections, kanske redan imorrn kväll?

2 kommentarer:

Tomas Melin sa...

Gröna partiet (www.zieloni2004.pl) är för litet för att ställa upp själva. Något i Polska valsystmet gör också att småpartier ofta ställer upp på andra partiers vallistor. För två år sedan ställde de upp på en lista tillsammans med Polska Socialdemokraterna och Arbetarunionen (Unia Pracy). Såvitt jag förstår kom listan inte över spärren ändå.

Enligt wikipedia står grönisarna den här gången på PPP:s (Polska Partia Pracy, Polska Arbetar-partiet) lista, tillsammans med Communist Party of Poland, Union of the Left, Polish Socialist Party, REASON of Polish Left, Movement for Unemployed Protection och National Forum of Retirees and Pensioners.

PPP verkar vara rikstäckande, med en agena som (också enlig WP) är emot Polens EU-medlemsskap och istället vill ha mer samarbete österut. Tror det går ganska stick i stäv med gröna partiet, men ändå... Förra valet fick PPP 0.77% av rösterna. Så vi kanske inte ska räkna med att det blir några gröniskar i det polska underhuset heller denna gång...

Som man kan se på gröna partiets hemsida, även om man inte pratar polska, så har de också några kandidater till senaten. Jag kan dock inte avgöra vilka möjligheter de har att bli valda.

Maria Ferm sa...

Bartek (FYEG:s ena språkrör) är med i polska gröna vad jag vet.