Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, oktober 12, 2007

Folkpartier?

Ibland bjuder tidningarnas debattsidor på väldigt stor komik.

En veteran inom Sjukvårdspartiet i Västra Götaland skrev häromdagen:

Det enda parti som röstade mot regionen var sjukvårdspartiet. Det är ett parti som svarar mot folkets vilja nämligen, och där man inte säljer ut sin själ för någon form av grynvälling!
Tja. Folket belönade sjukvårdspartiet med minst antal mandat i förra årets regionval...

Det är intressant. Många som säger sej företräda folkets intressen har sällan särskilt stort stöd bland just folk. Detsamma kan sägas gälla fem av riksdagens partier, däribland mitt eget. Å andra sidan är vi även en röst för de som inte har någon röst. Djur, natur och kommande generationer.

Är det verkligen ett självändamål att företräda så många som möjligt? Som jag ser kan egentligen bara två riksdagspartier egentligen kalla sej folkliga, sossarna och moderaterna. Tillsammans lockade de 6 av 10 i senaste valet, det är folkligt. 1 av 20 är inte särskilt folkligt.

Såvida man nu inte gör skillnad på folk och folk, och tycker att just sina väljare är lite mer folkliga ;)

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har givetvis helt rätt. I en del frågor är dock även småpartier folkliga. En majoritet av svenskarna var ju mot EU-medlemsskap. Trots detta var de flesta partier och de flesta tidningar FÖR, och lyckades för en dag skrämma över några väljare så att Sverige baxades in i EU.

I icke-EU-medlemsskapsfrågan var alltså MP och V väldigt folkliga. Medan många andra partier inte var det.

Det finns andra frågor som också kan anses "folkligt förankrade" eller "folkligt impopulära" trots att en majoritet av riksdagen går 'mot' folkåsikten.

Folk är i gemen emot utförsäljning av sjukvård, Vattenfall, etc. Men vi (folket) har ändå röstat fram en regering som vill sälja ut sjukvård, och annat, så fort som möjligt. Så vitt jag vet är det endast 1 riksdagsparti som är i huvudsak emot utförsäljning, och det är väl V? Förutom regionalt etc, där kan V lika gärna privatisera som M vill kommunalisera...:)

/MKt_pommes