Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, augusti 17, 2007

Sorry, ni röstade fel. Nu gör vi det en gång till...

Det borgerliga blockets partisekreterare Per, Anders, Erik och Lennart kräver på DN-debatt (var annars?) att grundlagsutredningen ska kika på att öppna upp för kommuner och landsting att genomföra så kallade nyval eller extraval när mer eller mindre stolliga partier röstas in i fullmäktigena eller avhoppade ledamöter riskerar att ställa till det.

Är inte det lite ynkligt?

Vore det inte bättre ifall partierna tog sitt ansvar utifrån valresultatet och löste den uppkomna situationen? Att utlysa nyval för att folket röstat fel tycker jag mest tyder på förakt inför valresultatet och nog borde man klara av situationer med avhoppade ledamöter utan att behöva göra om valet. Folk har rätt att rösta på vilka dom vill, och utifrån valresultatet har politikerna att agera.

Kika upp ur blockpolitikens sandlådor och sök nya lösningar ifall de gamla inte funkar. Så gjorde man i Västra Götalandsregionen för sju år sedan och där har s-c-fp-majoriteten överlevt både två val och bildandet av den borgerliga alliansen.

Dessutom. Ifall ett stolleparti röstades in i en fullmäktigeförsamling och fick de etablerade partierna att förskräckt utlysa nuval, tror någon att stollepartiet skulle få färre röster i nyvalet?

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Du glömmer de fall när väljarna röstade rätt, men politikerna sedan gör något annat. Som nyligen i Sundbyberg. Folket valde alliansen, ett år senare går två moderater över till s.

Är det demokratiskt? Självklart inte.

Och som du säger, "stolliga partier" kommer inte få färre röster om nyval utlyses av den anledning, varför det inte kommer hända speciellt många gånger.