Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, augusti 25, 2007

Ett rop från traktorerna

Centerpartiet har alltid haft en något velig inställning till EU. Som enda riksdagsparti intog man olika ståndpunkter i EU- respektive EMU-folkomröstningarna exempelvis. Och för att verkligen ingen skulle förstå vad centern faktiskt tycker om EU lanserade man till EU-parlamentsvalet för tre år sedan sloganen "ett smalare, men vassare EU".

Emellertid meddelade Maud Olofsson i vintras att centern inte skulle krångla mer om EU/EMU, så tolkade i alla fall jag det. Regeringensmakten och sammanhållningen i den borgerliga alliansen verkade väga tyngre. Men kanske är jag bara en konspiratorisk jäkel?

Fast alla centerpartistiska riksdagsledamöter vill inte sitta still i den borgerliga alliansskutans väg mot EU-gemenskapen. På proffstyckarnas eget klotterplank (DN-debatt) kräver nu sju c-riksdagsledamöter (vilket är en fjärdedel av riksdagsgruppen deras) en folkomröstning om EUs nya grundlag. Ett rop från traktorerna och stugorna runtom i landet. Välkomna till klubben!

En folkomröstning om EUs nya grundlag borde egentligen inte vara särskilt kontroversiell. I flera länder vill varma EU-anhängare genomföra sådana, länder som Irland och Danmark har som tradition att folkomrösta om stora förändringar i EU etcetera. Miljöpartiets riksdagsledamot Max Andersson brukar blogga förtjänstfullt om vad som händer på EU-fronten, så där finns mycket att läsa om folkomröstningar och annat.

Jag gissar att Maud Olofsson inte enbart kommer få prata statsbudget till frukosten på Harpsund om några timmar.

2 kommentarer:

Knute sa...

Efter valet i Belgien den 10 juni har de flamländska och vallonska partierna misslyckats med att bilda en regeringskoalition.

Med tanke på att EUs värdland Belgien snabbt håller på att falla sönder, är det bråttom att stoppa EU-konstitutionen. Om inte Flandern och Vallonien kan hålla ihop, hur ska Europa kunna det? Belgien är en multinationell stat, själva modellen för Europaunionen.

Anonym sa...

Det intressanta med hela EG-/EU-projektet är att det verkar rulla på oavsett vad medborgarna tycker. I de tre skandinaviska länderna Sverige, Danmark och Norge har inte mindre än 11 folkomröstningar genomförts om EG/EU. Många av dessa har lett till svåra bakslag för etablissemanget. Men trots detta rullar projektet på, ungefär som ett enormt godståg utan bromsar, mitt ute i öknen.

Om någon folkomröstning "går fel" så kan man relativt snart höra krav på nya folkomröstningar, så att förslagen kan baxas igenom.

Nu har vi i Sverige en oerhört elitistisk maktelit som knappast vill bli störd av jobbiga frågor från väljarna. Och på detta vis rullar den s k debatten på i massmedia och riksdag.

Frågan är varför de EU-kritiska organisationerna är så tysta i frågan. Det förvånar mig mer än vad DN-Debatt´s och Riksdagens totala arrogans.