Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, augusti 02, 2007

Debatten går vidare

Att bli närmast idiotförklarad på en moderat ledarsida kan väl delvis räknas som en merit, i vilket fall som helst har det nu skett.

9 kommentarer:

Lars sa...

Blir det nåt svar på konservbladdret? Läste det med ett litet flin på läpparna hela vägen. Precis den sortens artikel som man kunde tänka sig att en gammal smygkonservativ man skulle skriva. Åkte förövrigt igenom Borås två gånger i veckan. Första gången jag överhunudtaget har sett stan. Weeeeeeeeee!

Johan sa...

två gånger? vadan detta?

jag har ett svar på gång, förhoppningsvis plockar de inte det.

Peter sa...

Gratulerar till utmärkelsen!

Någonstans läste jag att Gordon Brown ville sänka rösträttsåldern i UK till 16 år. Argumenten minns jag inte, men de var i alla fall betydligt bättre än BT:s ledare.
http://news.independent.co.uk/uk/politics/article2733249.ece

Lars sa...

Som väntat går ju artikeln ut på att om 16-åringar får rösta så kommer de rösta "fel", så ifrågasätt hans stöd åt den fria demokratin och sånt. Ett hett tips är ju annars att sikta in sig på principerna kring rättigheter och skyldigheter (som jag tycker det handlar om snarare än om man är mogen nog att kunna göra ett rationellt val eller inte). Känns naturligt att om man jobbar som 16-åring så bör man ha rättigheten att få vara med och bestämma. Sommarjobb räknas ju trots allt också som arbete. Det var mina tips. Har varit i småland med ett gäng polare i en sommarstuga utanför lammhult och åkte fram och tillbaka med bil. Därav de snabba boråsgenomfarterna.

Anonym sa...

16-åringar kommer nog i större utsträckning att rösta på "pop-partier", oavsett om de för tillfället råkar heta Ny Demokrati, Sverigedemokraterna, Fi eller Vänsterpartiet. Dvs, småpartier som inte har stöd i några av våra stora tidningar. Så jag tror inte man kan vänta sig stort stöd från tidningsmedia i den här frågan.

Sen kan man ju vända på det, visserligen fanns det många skolor där Sverigdemokrater och andra partier som vill minska invandringen gjorde det bra i valet. Men om 16-åringar verkligen får rösta på riktigt så kan det tänkas att de funderar ett varv till och inte röstar på Sverigedemokraterna. Men fan tro't.

MKt_skeptuell

Anonym sa...

Glömde säga att om man byter ut ord som "unga" mot, tja, "marsian", så blir det rena rama 1800-talsuppslagsboksartikeln av det hela.

Parafraserat : "Visst kan många marsianer visa prov på stora kunskaper och logiskt tänkande. Men genetiska faktorer gör att marsianer i högre grad än europeer styrs av impulser och emotioner. Det är därför inte så konstigt att marsianer är mer vilda till sättet än europeer."

Skriver 'marsian' eftersom jag är osäker på gällande lagstiftning. Men alla förstår nog.

MKt_kommentarsbenägen.

brother sa...

MK och Lars(2) är inne på precis de tankar jag fick när jag läste det där dravlet.

"Att människor börjar försörja sig själva allt senare i livet talar också mot sänkt rösträttsålder."

Äger du inte jord och slavar så får du inte rösta. Är du kvinna kan du titta i himmelen efter möjligheten, oebroende antalet slavar du äger.

Sen kan man ju fundera på om de som är födda handikappade, de saknar en arm 'normal' arm, de kanske är vänsterhänta eller ser dåligt. Alla inser ju att deras hjärnor inte är fullt utvecklade och deras möjlighet att ta beslut över sig själv och andra är allt annat än önskvärt.

"Enligt hjärnforskare är tonåringars hjärnor långt ifrån färdigutvecklade."

En person med ett (medfött=) handikapp i stil med de nämnda ovan borde ju egentligen bara duga till att arbeta åt staten, kan de inte ens de borde vi nog gasa dem till döds så att lidandet för samhällskroppen minimeras.

De fascistoida undertonerna i texten är helt fruktansvärt smaklösa, jag tror att Herr Ledare får ta och tänka om. Mycket möjligt kan han ha argument för att bibehålla vår nuvarande nivå. Kanske rent av höja nivån men de som presenteras i artikeln är rent ut sagt skrattretande.

För övrigt välkomnar jag dig i klubben, förvisso är BLT inte konservativ utan snarare liberal med moderata undertoner men icke desto mindre var ledarsidan tvugna att gå i polemik med mig i höstas om demokratiska val, acceptans för fackliga åtgärder och avvikande åsikter om en regering =)

Gustaf sa...

Tröstlöst. Ska man tolka ledaren som att 16 åringar inte kan fatta beslut pga. att deras hjärnor inte är färdigutvecklad? Vi kanske borde tala om det för dem (16 åringarna) så att de inte söker till gymnasiet då utan att de väntar tills de, enligt ledaren och hans "hjärnforskare", är redo att fatta ett beslut som rör deras framtid. Och ska jag vara helt ärlig, om inte 16 åringars hjärnor är färdigutvecklad så kanske vi borde höja gränsen för när det är tillåtet att övningsköra - jag är inte helt säker på att jag vill vistas ute till fots, i buss eller bil bland dem.

Precis som Lars skriver i sin andra kommentar så borde ju en skattebetalare nästan oavsett ålder rimligtvis vara tillåten att rösta kring frågor som rör hur dennes, i skatt betalade kronor skall fördelas. Sen i vilken form och i vilken utsträckning detta borde sker, det tåls ju att diskutera.

Sen att som ledaren gör, gå in på frågor kring när de unga skaffar sig försörjning så ligger det väl i linje med allting annat denne skriver, det är irrelevant. En av en otrolig mängd anledningar till att det blivit som det är skulle ju kunna vara att det inte är år 1960 längre - du får inte ett arbete var som helst, med att göra vad du vill utan en ordentlig utbildning - och det skaffar du dig inte i en handvändning.

Borde vi inte när vi ändå är igång ge upp vår rösträtt till "de som vet bättre" med en gång - till 50 +:are med för mycket fritid och som spenderar en aningens för lite tid ute i verkligheten.

Det tråkiga med ledaren är att trots att det känns som om denne önskar att på något sätt delta i debatten så misslyckas försöket kapitalt då resonemanget inte ens är ett resonemang utan bara en massa dravel. En ingående saklig kritik av ditt "utspel" hade varit intressant att läsa, det här var bara sorgligt.

Helene sa...

Det han missar är att rösträtten inte bara handlar om att tänka framåt utan att även barn och unga borde få rätt att påverka sitt liv som det ser ut just där de är.

Allt för många beslutsfattare tycks nämligen glömma bort hur det är att vara unga, och det går snabbt.

Säger mig min känsla, har ingen hjärnforskning att vifta med.