Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, augusti 23, 2007

De nya gamla moderaterna (kd)

Ett dussin kristdemokrater, mest kommunpolitiker, vill ge "rött kort" till Fredrik Reinfeldt och uppmanar sin partiledare Göran Hägglund att "gå på offensiv på högerkanten" (SvD). Det påminner mej om en artikel i Sydsvenskan förra sommaren, där kd spås få fritt spelrum högerut.

I debattartikeln undertecknad dussinet kristdemokrater hittar man flera intressanta stycken.

[Moderaterna] motverkar även en sänkning av bensinskatten trots att det finns ett stort folkligt stöd för en sådan trafikreform, inte minst bland den majoritet av befolkningen som bor på landsbygden och som saknar storstadens utbud av kollektivtrafik.
/.../
Vi lovar att sluta upp om Göran Hägglund (kd) träder fram som alliansens högerforward och levererar en politik som fångar upp alla de allmänborgliga väljare som förvirrat undrar över vilket parti de skall rösta på i nästa val.
/..../
Kristdemokraterna har den bästa poli­tiken för alla som vill se en samhällsutveckling som fokuserar på individen, familjen, nationell säkerhet, lag och ordning, jobb, skola och vård.
De nya gamla moderaterna alltså? Bland undertecknarna finns mycket riktigt den gamle medlemmen i nätverket Engelbrekt Charlie Weimers. Och nog är det spännande att de allmänborgerliga väljarna nämns i artikeln, det parti som vinner dem vinner mästerskapet i borgerlig kannibalism. Men de tycks ju ha missat att det borgerliga blocket vann valet genom att locka just sosseväljare.

Fast nog får jag säga att kristdemokraterna har en poäng. Positionen yttersta högerparti bland de etablerade borgerliga partierna är någorlunda ledig. Uppenbarligen vill undertecknarna nå den genom några doser klassisk högerkonservativsm och någon dos unken bensinskattesänkar- populism. När ska väljarna genomskåda det sistnämnda frågar man sig?

Tja, kanske de nya gamla moderaterna blockerar Sverigedemokraternas väg in i riksdagen åtminstone?

3 kommentarer:

Tony sa...

Ja, man kan ju hoppas att de agerar stoppblock för (sd):s försök till riksdagsplats, åtminstonde...

Anna sa...

Ja, jag måste ju säga att jag hellre ser ett växande kristdemokraterna än ett sverigedemokratiskt dylikt. Kd har ju delvis arbetat för flyktingarnas bästa, och det får vi aldrig se med moderater eller sverigedemokrater.

Tommy Funebo sa...

De där kristdemokratiska kommunpolitikerna känner säkert av hur utvecklingen passerat KD. Ett sätt att komma tillbaks är förstås att försöka positionera sig klart på den konservativa sidan om Moderaterna. Problemet är dock att KD isåfall skulle få överge sin urgamla humanitära flyktingpolitik, men detta inser de inte själva tydligen.