Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, juli 29, 2007

Ur bekymrens födselvånda steg vårt första jämmerljud

Det är ganska underhållande att läsa om trängselskattens snara återkomst (DN). Man kan läsa om en del borgerliga politikers minst sagt veliga inställning och en del statsvetare får uttala sej.

Den socialdemokratiska statsvetaren Ulf Bjereld får möjlighet att dissa folkomröstningar - och med tanke på att folkomröstningar av gråa politiker bara används när man inte är överens utan vill slippa heta frågor - kan man ju förstå hans skepsis. Något egenvärde i att tillfråga folket tycks varken röda eller blåa se.

Visst får man lite sanningsministeriekänsla över svängningen från somliga?

2 kommentarer:

Gunnar Johansson sa...

Problemet är att man använder folkomröstningar för sina egna politiska syften. Är det en fråga där man tror att man har opinionen på sin sida men inte kan få genom sina förslag på annat sätt vill man ha folkomröstning i frågan. Är det en fråga där besluten som tas går i linje med vad man själv vill och/eller där man tror att opinionen är emot det man vill genomföra vill man inte ha folkomröstning. Detta gäller generllt för alla partier inklusive miljöpartiet även om det kanske går att finna enstaka exempel på motsatsen.

Johan sa...

jo, där har du en poäng. men samtidigt står faktiskt mp för att man gillar folkomröstningar.

gråa politiker brukar i allmänhet ogilla folkomröstningar, men utlyser dom ibland ändå.