Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, juli 20, 2007

Pratmakarna Carlgren & Reinfeldt


Sommaren 2006: Det borgerliga blocket, med statsministerkandidaten Fredrik Reinfeldt i spetsen, pratar helst inte om miljöfrågor. Arbeit macht frei är budskapet, och miljön den kan spela kvitta. La Allianza har tillsatt sex arbetsgrupper som arbetar förfullt med att ta fram en ny politik, ingen av dessa behandlar miljöfrågorna. I en slutdebatt skrämmer Reinfeldt sosseväljare med miljöpartiet. Kristdemokraterna har sänkt bensinpris som en av sina stora valfrågor.

Sommaren 2007: Något har hänt. Statsministern pratar miljö mest hela tiden, i riksdagen, i USA och så fort han ser en tevekamera. Han berömmer miljöpartiet och kan hos tidningen Fokus inkassera högre trovärdighet än såväl Mona Sahlin som Maud Olofsson som Peter Eriksson i miljöfrågor. Miljöminister Andreas Carlgren inleder Almedalsveckan storslaget och kan stolt meddela en Östersjösatsning. Centerpartiet försöker lansera sej som "miljöpartiet originalet".

Skillnaden mellan 2006 och 2007 är att man förra året inte pratade och detta året pratar man. I handling är det ingen större skillnad. Vilket även borgerliga ledarskribenter insett!

Det är faktiskt dags för Carlgren & Reinfeldt att visa att de kan dansa mer än en sommar.

DNs Peter Wolodarski (som sällan annars prickar rätt) påpekar att en 40-miljonssatsning på Östersjön inte är speciellt mycket i statsbudgeten:

Om regeringen styckar upp hela statsbudgeten i 40-miljonersposter kan den hålla totalt 19 110 presskonferenser per år, eller 52 stycken per dag.
Och Göteborgspostens Anné Linden skriver vidare:

Miljöminister Andreas Carlgren säger sig satsa 40 miljoner på Östersjön. Löftet gavs första gången i samband med vårbudgeten. Men si den gubben går inte. För i samma budget försvann ett gäng miljoner från potten öronmärkt till statliga inköp av skyddsvärd skog.
Således mest tjat och prat. Nu får regeringen snart börja agera oxå. Klimatförändringarna låter inte vänta på sej.

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Märklig kovändning det där.

Johan sa...

indeed. betvivlar dock inte att Carlgren och de andra centerpartisterna faktiskt vill göra något för miljön. men med den tunga moderatdominansen i regeringen är det inte så lätt. de har helt enkelt hamnar i fel sällskap.