Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, juli 14, 2007

Äntligen!

Jag är inte ensam! Det finns fler som vill diskutera konstitutionella frågor under sommaren. Sosseveteranen Thage G Peterson efterlyser i SvD större öppenhet från den pågående grundlagsutredningen och han vill se mer diskussion kring författningspolitiska frågor. Jag är den förste att skriva under på det.

Thage G menar att grundlagsförändringar bör göras i stor politisk enighet och att det är farligt att göra grundlagen till partiprogram, instämmer. Men varför vill han då grundlagsskydda det offentliga ägandet? Jag håller med honom om att offentligt ägande är viktigt, men nog är det samtidigt en typisk ideologisk vattendelare. Och således har det inte i grundlagen att göra. Eller hur?

Vidare sågar han tanken på kommunala nyval och uttalar sej för personvalet, bra! Tanken på att ha indirekt valda ledamöter från kommuner och landsting är intressant, samtidigt sitter det ju åtskilliga före detta kommunal- och landstingsråd i riksdagen.

Han sätter fingret på många gråa politikers veliga inställning till folkomröstningar.

Om folkomröstningsinstitutet på gott och ont ska vara kvar i grund­lagen så bör det användas. Om de politiska partierna med allehanda argument avser att kämpa emot folkomröstningar, så vore den ­ärligaste åtgärden att ta bort institutet.
Däremot blir jag alltid lika orolig när företrädare för stora partier talar om att de vill öka ett politiskt systems beslutsförmåga. Det brukar i allmänhet innebära att de stora partierna gynnas på de smås bekostnad och att väljarnas röster ska spela allt mindre roll.

Han vill oxå minska antalet riksdagsledamöter med hundra stycken. Något som skulle innebära att avståndet mellan riksdagsledamot och väljare ökade ännu mer. Det skulle bli ännu svårare att få träffa en riksdagsledamot, allt färre skulle känna en riksdagsledamot, allt färre landsändar skulle bli representerade i riksdagen. Lobbyisterna i Stockholm skulle få ett ökat inflytande. Antalet riksdagsledamöter har varit konstant i över tretti år. Samtidigt har befolkningen ökat. Jag säger inte att jag vill öka antalet riksdaledamöter, men en minskning verkar vanskligt.

Thage G tycks inte vara det minsta intresserad av att sänka rösträttsåldern, kika på att införa preferensval i Sverige eller sänka småpartispärren. Trist.

Grundlagsdebatt är kul. Tack, Thage G.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Offentligt ägande kanske inte ska vara i grundlagen, däremot bör ju ägarna, dvs folket, tillfrågas vid försäljningar. I folkomröstningar kanske. Om pengarna sen tilldelas varje individ, eller tillfaller det kollektiva, kan bestämmas från fall till fall.

Som det är idag, att partier får någon slags "frikort" att sälja ut vad som helst bara för att de inför ett val (som även gäller så många andra frågor) lite luddigt yrat om att sälja lite grand av statens företag, det tycker jag är fel.

Att exempelvis sälja ut Vattenfall för mindre än 1000 miljarder, eller i den storleksordningen åtminstone, anser jag vara rent brottsligt inkompetent - om inte andra motiv finnes, landsförräderi, korruption, etc.

/MKt_cynisk

Rasmus Ling sa...

Givetvis bör kommuner få utlysa nyval!

Johan sa...

MK. som du vet gillar jag folkomröstningar =)

Rasmus. jag tycker det är respektlöst mot väljarna, politikerna får bannemej ta sitt ansvar och lösa de "problem" ett visst valresultat kan ge. kul att hänger på och grundlagsdebatterar!

Rasmus Ling sa...

Jag tycker det är respektlöst att inte veta vilka det är som tagit ansvar för utvecklingen, vilket kan bli väldigt svårt med tydliga majoriteter.

Och varför ska riksdagen kunna utlysa nyval, samma sak borde väl i såfall gälla där?

Anonym sa...

Nyval måste kunna utlysas. Bland annat kan någon väldigt oförutsedd händelse inträffa. Krig i något grannland, grova politiska oegentligheter upptäcks, börskrasch och ekonomisk depression, etc. Inte bara på riksnivå, utan även på lokal nivå kan motsvarande inträffa.

Men nyval bör sannerligen inte användas lättvindigt. Har man röstat in Fan i båten så får man ge honom en åra och låta honom ro ett tag.

/MKt_hostig