Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, juli 27, 2007

Köttet & klimatet

Äntligen lyfter någon fram köttkonsumtionens negativa klimatpåverkan.

Att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden.
Är själv vegetarian, men föredrar att inte diskutera det (även ifall många allätare tycks tycka det är givande att diskutera saken...) utifrån ett "djurmoraliskt" perspektiv. För mycket livsstilism och präktighetsvarning om man frågar mej. Och dessutom kommer man sällan någon vart. Men ur ett klimatperspektiv ser jag inga problem att argumentera för minskad köttkonsumtion. Och mycket riktigt röstade mp-kongressen igenom några skrivningar kring det i den klimatproposition kongressen behandlade i våras.

Kanske var mp-Sjuhärads riksdagskandidater något före sin tid när vi i vårt valmaterial förra året ville minska köttkonsumtionen för "djurens, hälsans och miljöns skull".

Någon valvinnare var det i alla fall inte.

7 kommentarer:

Tomas Melin sa...

Det har ju stått i PP så länge jag kan minnas, så såpass före er tid var ni faktiskt inte :) Snarare i linje med dåvarande partiprogram, vilket iofs säkert är mer än vad man kan säga om många andra partister i den här frågan! :D

Birger Schlaug sa...

Jag är ganska övertygad om att det parti som vågar ta upp frågan om mindre köttätande har allt att vinna på det - om man driver frågan med rak rygg och inte väljer att ge uttryck för att man skäms för partiprogrammet i just den frågan.
Att driva frågan aktivt om att inga EU-bidrag skall gå till "köttproduktion" är en ganska bra vinkling som slår två flugor i en smäll... (Känner hur det rycker i politikernerven...)

Johan sa...

tomas. allting är fett relativt =)

birger. det där ryckandet tycker jag talar för att du ska besöka nästa kongress som ombud och inte journalist. även ifall journalisterna får gratis kaffe, eller?

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=666435

Skogsskövling, djurhållning, bilkörningen förbleknar ju i jämförelse. Räcker att fossil-lobbyn trycker in ett par "värre än bilkörning"-artiklar till för att det helt plötsligt ska bli oskadligt att åka bil...tippar på att risodlingar och termiter ligger pyrt till :)

Jag tycker som jag alltid tyckt - jordbruk som inte når upp till KRAVs regler (minst) bör kriminaliseras, djurhållning på åkermark bör beskattas, import av mat bör begränsas.

MKt_cynisk

Josh Lyman sa...

Till anonym vill jag bara säga att vi måste passa oss så vi inte går en nationalistisk konservativ höger (typ sarcozy) till mötes med gröna argument. För att citera Yvonne Ruwaida.

Johan sa...

det är som gröna khemerer vi räddar världen, eller?

Anonym sa...

Förstår inte fullt nationalism-argumentet ovan. Tycker det verkar rätt rimligt att sluta snylta på jordbruksmark på andra sidan jorden när det finns utmärkt mark i närområdet som lagts i frivillig eller påtvingad träda. Totalt galet att importera kraftfoder från skövlad sydamerikansk mark när det finns massvis av skogs- och ängsmark här som underutnytthas. Men visst kan handel vara bra, om vi bara betalar för det på ett mer rättvist sätt.

/MKt_Anonym